Πρόεδρος του Eurogroup: «Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα κατακτήσει σύντομα την επενδυτική βαθμίδα»

Μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα για το 2022 ανακοίνωσε χθες Τρίτη, μιλώντας σε εκδήλωση για την οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι για το περασμένο έτος η Ελλάδα είχε εκτός από σχεδόν διπλάσια ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και την πιο σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι η εκδήλωση έχει ως επίκεντρο την προοπτική της ελληνικής οικονομίας σε ένα ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον. «Τα καταφέραμε όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κράτος και κυβέρνηση», είπε και πρόσθεσε: «Η ελληνική οικονομία κατάφερε να στηρίξει τους ευάλωτους, να αναπτυχθεί σταθερά και βιώσιμα, να βελτιώσει τη θέση και το κύρος της, να μετασχηματιστεί, να ισχυροποιηθεί. Ό,τι είπαμε το κάναμε… Παρά τις συνεχείς ανατροπές, τηρήσαμε τα πάντα. Θέλουμε να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με τους πολίτες. Ευχαριστώ τον κ. Μητσοτάκη για την τιμή και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Η οικονομία μας διακρίνεται σήμερα για ανθεκτικότητα, πρόοδο και δυναμική».

Μάλιστα, σημείωσε ότι σήμερα μπορούμε να μιλάμε με έργα αλλά και πράξεις:

  • Μειώσαμε φόρους
  • Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ
  • Μειώσαμε την προκαταβολή φόρου
  • Καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης
  • Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές
  • Χορηγήσαμε κίνητρα για την αύξηση της πλήρους απασχόλησης
  • Θεσπίσαμε κίνητρα για τον επαναπατρισμό νέων που έφυγαν από τη χώρα μας
  • Στηρίξαμε τους πολίτες με μέτρα 57 δισ. ευρώ
  • Ενισχύσαμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών με παρεμβάσεις όπως είναι η αύξηση των μισθών, η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση των συντάξεων

Ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον παριστάμενο πρόεδρο του Eurogroup Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου για την πολύτιμη συνδρομή του στην προσπάθεια της Ελλάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια να αφήσει πίσω της την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, να ολοκληρώσει την περίοδο ενισχυμένης εποπτείας και μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις που έχουν την καταγωγή τους από τα χρόνια των μνημονίων.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ανακοινώθηκε και το πρωτογενές μηδενικό έλλειμμα για το 2022. «Η Ελλάδα δεν ήταν μόνη σε αυτό. Ήταν μαζί ο φίλος μου, ο Πασκάλ (σ.σ. Ντόνιαχου, πρόεδρος Eurogroup).

Αξιότιμε, φίλε Πασκάλ, προσωπικά σε ευχαριστώ», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. «Εργαστήκαμε σκληρά, κάτι που μας ενισχύει την άποψη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ξέρουμε πού πάμε και πώς να πάμε. Δεν κλείνουμε τα μάτια στα κακώς κείμενα, ούτε κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί», τόνισε, προσθέτοντας ότι όλα αυτά θα γίνουν με σταθερά βήματα. «Χρειαζόμαστε ένα κράτος που θα τονώνει τη βιώσιμη ανάπτυξης της χώρας μας. Θα στηρίζει με συνέπεια τις προσπάθειες για ατομική προκοπή.

Στις 21 Μαϊου θα γίνουν οι εκλογές, με τον υπουργό Οικονομικών να στέλνει μήνυμα στον λαό. «Να προχωρήσουμε με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη». «Ανεβάζουμε τη χώρα και πάμε την πατρίδα πιο μακριά», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, κλείνοντας την ομιλία του.

Ντόναχιου: «Η Ελλάδα θα κατακτήσει σύντομα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα»

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα κατακτήσει σύντομα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα όσον αφορά το δημόσιο χρέος. Και ο λόγος που πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί είναι όλη η δουλειά που μας έχει φέρει έως αυτό το σημείο», δήλωσε από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.

Αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ο Ιρλανδός Υπουργός σημείωσε: «Τον περασμένο Αύγουστο, χάρη στο έργο σας, την αποφασιστικότητά σας και τις πολιτικές σας η Ελλάδα εξήλθε από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας». «Αυτό ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα και την Ευρώπη», προσέθεσε.

Όσον αφορά τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της εισαγόμενης ακρίβειας, ο κ. Ντόναχιου σημείωσε: «Πετύχατε ανάπτυξη του εθνικού εισοδήματος της τάξης του 5,9% πέρυσι, για φέτος προβλέπεται ανάπτυξη 2,3%. Πρόκειται για επίπεδα που είναι τώρα πάνω από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη. Το επίπεδο του πληθωρισμού είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη. Μολονότι παραδέχομαι ότι οι αυξήσεις στις τιμές, η αύξηση στο κόστος ζωής, έχουν ασφαλώς επηρεάσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χάρη στις αποφάσεις που έγιναν στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σας είχατε τη δυνατότητα να επέμβετε εκ νέου και να υποστηρίξετε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

«Ακρογωνιαίος λίθος για όλα αυτά είναι η ασφαλής και υπεύθυνη προσέγγιση όσον αφορά τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σας», ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup, ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του σημείωσε: «Όταν συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, θα έχει μία πιο υγιή οικονομική προοπτική, πιο ισχυρά οικονομικά θεμέλια από οποιαδήποτε προηγούμενη κυβέρνηση εδώ και κάποιο καιρό. Αυτό οφείλεται στη δουλειά που έχετε κάνει, στις πολύ δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτή η δουλειά απέφερε αποτελέσματα, ενίσχυσε την ανθεκτικότητά σας, ακριβώς σε μία συγκυρία που το χρειαζόμαστε».

«Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα περήφανοι για τις υπηρεσίες που έχετε προσφέρει στον ελληνικό λαό», κατέληξε ο κ. Ντόναχιου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr