Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Από τον Απρίλιο του 2020 έως σήμερα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα κατάφερε να μοχλεύσει 2,78 δισ. ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, που κατευθύνθηκαν στα δύο χρηματοδοτικά προϊόντα της. ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας COVID-19, δημιουργώντας μέσω του τραπεζικού συστήματος συνολική ρευστότητα 8,6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, έως σήμερα, έχουν διοχετευθεί:

  • 2 δισ. ευρώ σε 17.804 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ενώ αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, με τους τελικούς δικαιούχους να ξεπερνούν τις 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • 4,6 δισ. ευρώ σε 521 μεγάλες και 9.620 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας

Eπίσης, αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, καθώς προχωράει σταθερά η συμβασιοποίηση των υπόλοιπων εγκεκριμένων δανείων.

Σημειώνεται ότι για το 2020 ο αριθμός των εκταμιευμένων δανείων είναι αθροιστικά δέκα φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της πενταετίας 2015-2019 και τέσσερις φορές μεγαλύτερος αντίστοιχα από της δεκαετίας 2010-2019.

Πρωτοφανής παροχή ρευστότητας

“Από την πρώτη μέρα που η Βουλή αποφάσισε την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, είχαμε θέσει όλα τα κόμματα υψηλούς στόχους γι’ αυτήν”, ανέφερε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

“Νομίζω το έτος που πραγματικά καταξίωσε την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, της έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο και έκανε σαφές στον κάθε ένα επιχειρηματία πόσο χρήσιμη είναι η ύπαρξή της, είναι το έτος 2020.

Μέσα στο 2020 και εν μέσω της πανδημίας, καταφέραμε με πρωτοφανή ταχύτητα από τους πρώτους σε όλη την Ευρώπη, να θέσουμε σε εφαρμογή χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία είχαν πολύ μεγάλη διάδοση στην αγορά, με πρωτοφανή παροχή ρευστότητας, που σε μεγάλο βαθμό διέσωσαν την μεγάλη ζημιά που ο ιός προκάλεσε στην ελληνική οικονομία.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι θεσμοί που παρακολουθούν την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, έχουν μιλήσει με εξαιρετικά επαινετικά λόγια για τις δράσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το 2020 ήταν το έτος που προσδώσαμε στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έναν ρόλο κομβικό για τη στήριξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Σε αυτήν την εξαιρετικά απαιτητική χρονιά, λόγω των δυσμενών υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα απέδειξε ότι μπορεί να ανασχεδιάσει, να δημιουργήσει και να υλοποιήσει, άμεσα και αποτελεσματικά, τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την παροχή σημαντικής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Ετος σταθμός το 2021

Το 2021 σκοπεύουμε να αποτελέσει ένα έτος – σταθμό για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, αλλά και να διευρύνει τις συνεργασίες της με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB-ΕΤΕπ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Παρευξείνια Τράπεζα κ.ά.

Επίσης, χάρη στη μοναδική, για τα δεδομένα του ελληνικού Δημοσίου, δυνατότητα επεξεργασίας και αξιοποίησης στοιχείων και δεδομένων (business intelligence) που απέκτησε το τελευταίο οκτάμηνο, μέσα στην καινούργια χρονιά θα προχωρήσουμε στη δημιουργία περισσότερων “έξυπνων” και ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων, με καταλυτικό ρόλο στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πάντα χρησιμοποιώντας διεθνείς βέλτιστες πρακτικές”, κατέληξε ο υφυπουργός.

Πηγή: economico.gr