Επιστρεπτέα προακατβολή

Δύο αποφάσεις της Κομισιόν δείχνουν δρόμο διεξόδου για την κλονισμένη από την κρίση αγορά και για ένα σημαντικό μέρος των χρεών της πανδημίας, τα οποία συσσωρεύονται στην διάρκεια των lockdowns.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις ανοίγουν παράθυρο για να μην επιστραφεί τελικά τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχουν πάρει χιλιάδες επιχειρήσεις από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, μια προοπτική που αφήνει πια ανοιχτή και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αυξάνεται στα 2 εκατ. ευρώ το όριο των κρατικών ενισχύσεων

Η πρώτη απόφαση αφορά την αύξηση του ορίου κρατικών ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις, και πρακτικά σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα μετατροπής τμήματος των επιστρεπτέων κεφαλαίων σε άμεσες επιχορηγήσεις.

Η δεύτερη απόφαση της Κομισιόν παρατείνει έως το τέλος του έτους (31 Δεκεμβρίου του 2021) το χρονικό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις το οποίο είχε εγκριθεί στην πρώτη φάση της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο.

Σε ό,τι αφορά το όριο των κρατικών ενισχύσεων το πλαφόν ανεβαίνει έως τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ ανά επιχείρηση από 800.000 ευρώ που ίσχυε έως τώρα.

Συγκεκριμένα, τα νέα ανώτατα όρια είναι:

  • 225.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων (από 100.000)
  • 270.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας (από 120.000 ευρώ)
  • 1,8 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς (από 800.000 ευρώ).

Εάν η αύξηση αυτή συνδυαστεί με τον κανόνα της συσσώρευσης ενισχύσεων, τότε το ανώτατο όριο των απ’ ευθείας κρατικών επιχορηγήσεων ανά επιχείρηση μπορεί να φθάσει στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Αύξηση και στο όριο κάλυψης παγίων δαπανών

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η πτυχή της απόφασης που αφορά την κάλυψη από το κράτος μέρους των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, καθώς η μέγιστη συμβολή του δημοσίου αυξάνεται από τα 3 εκατομμύρια στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Προϋπόθεση είναι η απώλεια τζίρου ύψους τουλάχιστον 30%.

Πρακτικά, οι αποφάσεις αυτές δίνουν την δυνατότητα στην κυβέρνηση να ικανοποιήσει σε σημαντικό βαθμό ένα από τα βασικά αιτήματα της αγοράς, που είναι να επιδοτηθούν κατά 50% και οι τρεις πρώτοι κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ο Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό αυτό το παράθυρο χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ενώ στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι πια αυξάνονται σημαντικά τα περιθώρια στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από τα lockdown.

Εκείνο επίσης που τονίζεται από αρμόδιους παράγοντες είναι πως, εκτός από την επιδότηση των πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας, τώρα μπορεί να διευρυνθεί σημαντικά και ο αριθμός των δικαιούχων που θα ενταχθούν στην νέα ρύθμιση για την κάλυψη παγίων δαπανών.

Πηγή: economico.gr