Αν και έρχεται από τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς έκανε την πρώτη πτήση του το 1990, το Sukhoi Su-34 θεωρείται ως ένα από τα πλέον αξιόπιστα βομβαρδιστικά/αεροπλάνα κρούσης της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Το «παπάκι»

Το «παπάκι», όπως το αποκαλούν χαϊδευτικά, ήδη δει πολεμική δράση στη Συρία, έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει δύο άτομα (πιλότο και βομβαρδιστή, καθισμένους ο ένας δίπλα στον άλλο), είναι θωρακισμένο σε διάφορα ευαίσθητα σημεία του και μπορεί να μεταφέρει ως και 12 όπλα (βόμβες και βλήματα).

Ωστόσο, το Su-34, παρά το χαρακτηρισμό του ως βομβαρδιστικό, διαθέτει χαρακτηριστικά που το κάνουν… πολυμορφικό και το φέρνουν κοντά στην κατηγορία των μαχητικών εναέριας κυριαρχίας: δύο ισχυρούς κινητήρες, ταχύτητα 1,8+ Mach με πλήρη φόρτο και μπορεί να εκτελεί μανούβρες ως και 9+g.

Επιχειρησιακή ευελιξία

Οι ικανότητες αυτές του αεροσκάφους φαίνεται ότι προκάλεσαν το ενδιαφέρον της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Izvestia, επιχειρούν να κάνουν το Su-34 πιο «ευέλικτο» επιχειρησιακά, ώστε να επιτύχουν και οικονομίες κλίμακας.

Συνήθως, όταν το Su-34 πραγματοποιεί επιχειρήσεις, συνοδεύεται και από αμιγώς μαχητικά αεροσκάφη εναέριας κυριαρχίας, τα οποία φροντίζουν για την ασφάλεια της αποστολής ενώ τα Su-34 απασχολούνται με την καταστροφή των επίγειων στόχων.

Ειδική εκπαίδευση για αερομαχίες

Το ρεπορτάζ, λοιπόν, αναφέρει ότι ήδη έχει αρχίσει ειδικό πρόγραμμα μετεκπαίδευσης των πιλότων των Su-34 για αερομαχίες, ώστε, αξιοποιόντας στο μέγιστο τις δυνατότητες του αεροσκάφους και των οπλικών συστημάτων του, να μην χρειάζεται να συνοδεύεται από μαχητικά όταν πραγματοποιεί αποστολές.

Μάλιστα, ήδη πραγματοποιήθηκε ειδική άσκηση, κατά την οποία Su-34 εκτέλεσε εικονική αερομαχία με στόχευση ιπτάμενων στόχων και μανούβρες αποφυγής σε ύψος 15 χιλιομέτρων και ταχύτητα πάνω από το φράγμα του ήχου.

Στελέχη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας εξέφρασαν την ικανοποίησή του από την άσκηση, επισημαίνοντας, πάντως, ότι επειδή το Su-34 είναι βαρύτερο από τυπικά μαχητικά, αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την εκπαίδευση των πληρωμάτων.

Πληροφορίες: National Interest, EurAsian Times

Πηγή: economico.gr