Η Τουρκία είναι ο «μυστικός» κόμβος για τις εισαγωγές προς την Ρωσία

Το ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που έχει εξαρχής αρνηθεί να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία είναι κάτι γνωστό.

Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση ωστόσο, είναι η αποκάλυψη ότι τα τουρκικά λιμάνια έχουν μετατραπεί σε κόμβους μεταφοράς προϊόντων προς τη Ρωσία, ουσιαστικά σπάζοντας τις κυρώσεις και ενισχύοντας το καθεστώς Πούτιν. Σύμφωνα, λοιπόν, με την τουρκική εφημερίδα Dünya, οι αποθήκες σε πολλά τουρκικά λιμάνια είναι γεμάτες με προϊόντα από διάφορες χώρες, τα οποία εν συνεχεία μεταφέρονται στη Ρωσία, «ροκανίζοντας» την ισχύ των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες.

Από την Τουρκία στη Ρωσία

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα προϊόντα αυτά ξεφορτώνονται σε τουρκικά λιμάνια και, αφού περάσουν «έλεγχο εμπάργκο», φορτώνονται σε πλοία για τη Ρωσία, χωρίς να καταγραφούν ως «εισαγωγές». Παράλληλα, ρωσικές εταιρείες ανοίγουν γραφεία στην Τουρκία και μπαίνουν σε συνεργασίες, ώστε να συνεχιστεί το εμπόριο, ενώ κάποιοι Ρώσοι επιχειρηματίες αγοράζουν ακίνητα στην Τουρκία, παίρνουν την υπηκοότητα και εν συνεχεία συνεχίζουν το εμπόριο σα να μην συμβαίνει τίποτα, με προϊόντα από την ΕΕ και την Άπω Ανατολή.

Δεδομένου ότι οι μεγάλες εταιρείες θαλασσίων μεταφορών έχουν σταματήσει να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, τις μεταφορές αναλαμβάνουν τουρκικές εταιρείες εμπορευματοκιβωτίων, ωστόσο, οι μεταφορές προϊόντων προς τη Ρωσία πραγματοποιούνται και οδικά, αλλά και από αέρος. Μάλιστα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι υπάρχουν και εταιρείες από την ΕΕ που αγοράζουν προϊόντα από χώρες της Άπω Ανατολής και τα μεταφέρουν μέσω Τουρκίας στη Ρωσία, ουσιαστικά μηδενίζοντας τις συνέπειες των κυρώσεων.

Η κρίση, ευκαιρία

Αξιοποιώντας την ευκαιρία, τουρκικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αρχίσει νέες διαδρομές προς το Νοβοροσίσκ, από τα λιμάνια της Μερσίνας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, δηλώνοντας, πάντως ότι ελέγχουν με εξαιρετικά επισταμένο τρόπο αν τα προϊόντα που μεταφέρουν υπόκεινται σε εμπάργκο ή απαγόρευση εξαγωγής στη Ρωσία. To ζήτημα, φυσικά, είναι ότι ακόμα κι έτσι, η Τουρκία παραμένει εκτός γραμμής της Δύσης και του ΝΑΤΟ, κάτι που προβληματίζει πολύ τους συμμάχους της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι όταν η Δύση άρχισε να επιβάλλει κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες, κάποιοι εξ αυτών μετέφεραν τις πολυτελείς θαλαμηγούς τους στα τουρκικά παράλια, ενώ υπάρχουν και υποψίες ότι περιουσίες Ρώσων έχουν μεταφερθεί σε τουρκικά τραπεζικά ιδρύματα. Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει ξεκαθαρίσει ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να χαλάσει τις σχέσεις της με το Κίεβο και τη Μόσχα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr