Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε πως μια αθέτηση πληρωμών από την Ουκρανία προς τα διεθνή αναπτυξιακά της δάνεια πιθανότατα να στερούσε σε δύο από τους κορυφαίους πολυμερείς δανειστές του κόσμου, την EBRD και την IBRD, τις αξιολογήσεις ΑΑΑ της πιστοληπτικής ικανότητάς τους.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δανεισμός στην Ουκρανία από δυτικές υπερεθνικές εταιρείες έχει εκτιναχθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Συνολικά ανερχόταν σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους, ενώ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και φέτος καθώς ο πόλεμος μαίνεται.

Η Fitch εκτίμησε ότι η EBRD και η IBRD, ή αλλιώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Διεθνής Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, όπως είναι επίσημα γνωστές, έχουν επί του παρόντος αντίστοιχα καθαρά ανοίγματα 12,8% και 13,4% στην Ουκρανία ως έκφραση αναλογίας σε σχέση με το μετοχικό τους κεφάλαιο.

«Δεδομένου του μεγέθους της καθαρής έκθεσής τους… ο αρνητικός αντίκτυπος στην αξιολόγηση θα ήταν πιο σημαντικός για την EBRD και την IBRD, και ενδεχομένως θα περιοριζόταν σε μία βαθμίδα (υποβάθμιση) για τις δύο ΜΤΑ» υπογράμμισε η Fitch, η οποία αξιολογεί σήμερα και τις δύο αναπτυξιακές τράπεζες (ΜΤΑ) με την κορυφαία βαθμίδα ΑΑΑ, σε έκθεσή της την Τετάρτη σχετικά με τον αντίκτυπο μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr