Πως ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί τη νέα «μόδα» των λαϊκιστών

Αναμενόμενο; Κατά κάποιους ναι. Αφού ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε τις δημοσκοπήσεις που ακόμα και λίγους μήνες πριν τις κάλπες και παρά την κυβερνητική φθορά δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ μακράν δεύτερο, πίσω από τη ΝΔ, την Παρασκευή έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει εμμέσως πλην σαφώς τις ίδιες τις (… ερχόμενες ) εκλογές!

Αλλά στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την Παρασκευή έκανε ένα βήμα –αν όχι ένα άλμα λογικής – παραπέρα: απαίτησε εκβιαστικά μεταξύ άλλων την απομάκρυνση τόσο του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη αλλά και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, όταν αρχίσει η προεκλογική περίοδος, ισχυριζόμενος μάλιστα πως αν ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν το πράξει, οι επόμενες εκλογές “δεν θα είναι αδιάβλητες” και δεν θα υπάρχει δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα!

Ο Αλέξης Τσίπρας βαδίζει σε έναν λεπτό πάγο πολιτικής τοξικότητας

Βαδίζοντας σε έναν λεπτό πάγο πολιτικής τοξικότητας, αμφισβητώντας κεκτημένα της Μεταπολίτευσης και ενθυμούμενος ίσως, άλλα αντίστοιχα αιτήματά του να έχει κατά περίσταση λόγο στο ποιος θα είναι υπουργός Υγείας ή υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ο κ. Τσίπρας κάλεσε αρχικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να σταματήσει να κρύβεται», «να δώσει απαντήσεις» στο θέμα των παρακολουθήσεων και «να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, ώστε η θεσμική και πολιτική κρίση που ο ίδιος προκάλεσε να μη μετατραπεί σε μείζονα πολιτειακή κρίση εμπιστοσύνης του δημοκρατικού κεκτημένου στη χώρα μας».

Επειτα ο κ. Τσίπρας έθεσε τους «όρους» του: ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη «να υιοθετήσει ένα ελάχιστο πλαίσιο ενεργειών που θα αποκαταστήσουν, έστω εν μέρει την δημοκρατική ομαλότητα και θα διασφαλίσουν την δημοκρατική και αδιάβλητη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών». Συγκεκριμένα προτείνει:

  • «Πρώτα από όλα τον καλούμε να τερματίσει άμεσα τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού και να θεσμοθετήσει την καθολική απαγόρευση της εμπορίας του από εταιρίες στη χώρα μας.
  • Δεύτερον, να αντικαταστήσει άμεσα με πρόσωπο κοινής αποδοχής τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη.
  • Τρίτον, να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο την άμεση αντικατάσταση της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέως κ. Βλάχου η οποία φέρει τεράστιες ευθύνες για την εκτροπή.
  • Τέλος, να δεσμευτεί ότι με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα διοριστεί με διακομματική συναίνεση υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος θα έχει αυτονόητα την αρμοδιότητα της ΕΥΠ και όλων των υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας που διαθέτουν συστήματα παρακολουθήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», είπε ο κ. Τσίπρας για να καταλήξει στον εκβιασμό:

«Πρόκειται, επαναλαμβάνω, για τις ελάχιστες προϋποθέσεις και εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών και την αποκατάσταση της στοιχειώδους εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα. Να σταματήσει να κρύβεται, να δώσει άμεσα απαντήσεις».

Οικονόμου: «Επικίνδυνα για τη Δημοκρατία μας μονοπάτια»

Αμεση ήταν και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «τραμπισμό α λα γκρέκα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται και πάλι σε επικίνδυνα για τη Δημοκρατία μας μονοπάτια. Χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο, βασισμένος μόνο σε ψέματα και ανυπόστατες φήμες, φτάνει στην απόλυτη πολιτική εξαθλίωση», ανέφερε ο κ. Οικονόμου για να συμπληρώσει:

«Η ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας μας και το αδιάβλητο των εκλογικών διαδικασιών είναι ένα κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, το οποίο οφείλουμε όλοι, πολιτικοί και πολίτες, να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Κανείς, από το 1974 μέχρι σήμερα, δεν διανοήθηκε να το αμφισβητήσει. Ο κ. Τσίπρας μιμείται τους ακραίους πολιτικούς στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, οι οποίοι δεν σέβονται τη λαϊκή ετυμηγορία και δεν διστάζουν να πληγώσουν βαριά τους θεσμούς των χωρών τους.

»Αναζητά απεγνωσμένα δικαιολογίες για την επερχόμενη ήττα του, φτάνοντας στο σημείο να θυσιάσει την ομαλότητα και τη νομιμότητα για να στήσει γραμμή προσωπικής του άμυνας. Όμως η πολιτική του αδυναμία οφείλεται στην πολιτική του ανεπάρκεια, στην ένδεια προτάσεων για τα υπαρκτά και τα μεγάλα που απασχολούν την πατρίδα και στον “τραμπισμό α λα γκρέκα” με τον οποίο πολιτεύεται».

Η νέα «μόδα» των λαϊκιστών

Δεν είναι κάτι καινούργιο. Πρόκειται για τη νέα «μόδα» των λαϊκιστών, που λανσαρίστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ (του οποίου ο κ. Τσίπρας κόπιαρε πρόσφατα και βασικό του σύνθημά) και με την οποία παίζει αυτές τις ημέρες ο Ζαΐχ Μπολσονάρο στη Βραζιλία. Γιατί ο κ. Τσίπρας μπορεί να επικρότησε τη νίκη του Λούλα στη Βραζιλία, αλλά σοβαροί αναλυτές και think tanks στο εξωτερικό, τον συμπεριλαμβάνουν στην ίδια όχθη του ποταμού με τον Τραμπ και τον Μπολσονάρο. Δεξιοί λαϊκιστές εκείνοι, αριστερός ο κ. Τσίπρας.

Αυτό υποστήριξε για παράδειγμα σε πρόσφατη μελέτη του το φημισμένο Pew Research Center – το αμερικανικό think tank που ειδικεύεται σε πολιτικές και κοινωνικές έρευνες και του οποίου τα πορίσματα δεν έχουν αμφισβητηθεί ακόμη από την Κουμουνδούρου –ποτέ δεν είναι αργά βέβαια…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr