Ερντογάν Τραμπ

Οσο ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε έναν πιστό φίλο στον Λευκό Οίκο. Σήκωνε το τηλέφωνο και «διευθετούσε» άμεσα όλα τα προβλήματα, υπερβαίνοντας εύκολα το αυστηρό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Τουρκία πλήρωσε στους λομπίστες 30 εκατ. δολάρια

Αυτή η φιλία όμως δεν ήταν δωρεάν: Επί θητείας Τραμπ η τουρκική κυβέρνηση πλήρωσε πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια στους λομπίστες της Ουάσιγκτον για να κερδίσει την εύνοια του Λευκού Οίκου, όπως αποκαλύπτει έρευνα της ανεξάρτητης ΜΚΟ Open Secrets.

Τα στοιχεία της έρευνας δημοσίευσε η ιστοσελίδα Ahval και από αυτά προκύπτει ότι οι τουρκικές πληρωμές για το lobbying γίνονταν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ.

Ο σκοτεινός ρόλος του Ρούντι Τζουλιάνι

Μεταξύ των πληρωμένων πολιτικών influencers και ομάδων συμφερόντων φέρεται , μάλιστα, να ήταν και ο Ρούντι Τζουλιάνι (Rudy Giuliani), στενός συνεργάτης του Τραμπ και προσωπικός δικηγόρος του πρώην προέδρου. Στους αποδέκτες τω τσεκ, κατά την ίδια έρευνα, βρίσκονταν και άλλοι φίλοι του Τραμπ, ιδιοκτήτες εταιρειών λόμπι.

Οι αποκαλύψεις έρχονται μία εβδομάδα αφότου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε νέα έρευνα – αυτή την φορά για τις υπηρεσίες που πρόσφερε ο Τζουλιάνι στην τουρκική κυβέρνηση και την εργασία του  υπέρ των τουρκικών συμφερόντων.

Ο Τζουλιάνι προσελήφθη ως ένας από τους δικηγόρους του Ρέζα Ζαράμπ, του τουρκο-ιρανού λαθρέμπορου χρυσού που συνελήφθη τον Μάρτιο του 2016 κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο Μαϊάμι λόγω της συμμετοχής του στο σκάνδαλο Halkbank και στο γιγαντιαίο σύστημα φοροδιαφυγής υπέρ της ιρανικής κυβέρνησης.

Το σκάνδαλο Halkbank

Ο Ζαράμπ, που με τη συναίνεση και τη βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης έσπασε το αμερικανικό εμπάργκο εναντίον του Ιράν, αργότερα μετατράπηκε σε μάρτυρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ εναντίον του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, εκτελεστικού στελέχους της τράπεζας Halkbank, ο οποίος συνελήφθη επίσης το 2017 στη Νέα Υόρκη. Ο Ατίλα καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για σχεδόν δύο χρόνια πριν επιστρέψει στην Τουρκία.

Οι ακριβείς υπηρεσίες που πρόσφερε ο Τζουλιάνη στον Ζαράμπ και στην τουρκική κυβέρνηση δεν ήταν ποτέ διαφανής. Και τούτο διότι ο Τζουλιάνι, παρά την ρητή πρόβλεψη της αμερικανικής νομοθεσίας  περί ξένων πρακτόρων (FARA) δεν κατέθεσε ποτέ στοιχεία για τις χώρες για τις οποίες εργαζόταν – είτε επρόκειτο για την Τουρκία, είτε για την Ουκρανία.

Ο Τζουλιάνι είχε προσπαθήσει να άρει κατηγορίες εναντίον του Ζαράμπ , το 2017. Κάποια στιγμή, μάλιστα, φέρεται να διαπραγματεύτηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν και ανταλλαγή κρατουμένων προσφέροντας στην Τουρκία τον Ζαράμπ ως αντάλλαγμα για να παραδώσει η Αγκυρα τον αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Αμερική.

Tο τσεκ των 5 εκατ. δολαρίων

Σύμφωνα με την έρευνα της Open Secrets, η τουρκική κυβέρνηση πλήρωσε στο δικηγορικό γραφείο Giuliani Greenberg Traurig LLP περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ των ετών 2016 και 2020.

Ένας άλλος στενός πολιτικός φίλος του κ. Τραμπ που πληρώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση με εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο είναι ο Μπράιαν Μπάλαρντ, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και μέλος της μεταβατικής ομάδας του.

Η Ballard Partners

Ο Μπάλαρντ άσκησε πιέσεις και έκανε lobbying εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης και της HalkBank. Η Ballard Partners έλαβε 1,1 εκατομμύρια δολάρια το 2017 και 750.000 το 2018 από την τουρκική κυβέρνηση, ενώ η Halkbank πλήρωσε στην εταιρεία 2,25 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.

Η ΜΚΟ, Open Secrets αναφέρει χαρακτηριστικά:

Το lobbying της εταιρείας επικεντρώθηκε κυρίως στο υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της διοίκησης του κ. Τραμπ. Η εταιρεία αργότερα διέκοψε τους δεσμούς με τη Halkbank μια μέρα αφότου απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον της τράπεζας για συμμετοχή σε μαζικό πρόγραμμα ξεπλύματος χρημάτων.

Η Mercury Public Affairs, εταιρεία συμβούλων με έδρα την Ουάσιγκτον, συγκαταλέγεται επίσης στους κορυφαίους απολογητές της Τουρκίας και έχει στενούς δεσμούς με τον Τραμπ.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει: Η εταιρεία εκπροσώπησε την τουρκική κυβέρνηση και το Τουρκο-Αμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, γνωστό ως TAİK. Η TAİK, ένας επιχειρηματικός οργανισμός που σχετίζεται με την τουρκική κυβέρνηση, πλήρωσε στην εταιρεία σχεδόν 3,9 εκατομμύρια δολάρια το 2018. Επίσης, πλήρωσε την ίδια εταιρεία 300.000 δολάρια το 2019 και πάνω από 801.000 δολάρια το 2020.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr