Παρά το γεγονός ότι διάφορα δυτικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τη στάση της Τουρκίας σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «ουδέτερα φιλο-ουκρανική», όσοι θεωρούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος και συνολικά η Άγκυρα – όσο κι όταν μπορούν – δίνουν (άμεσα ή και εμμέσως) χείρα βοηθείας στη Ρωσία φαίνεται ότι κάθε τόσο βρίσκουν στοιχεία που να δικαιώνουν την άποψή τους.

Πιέσεις προς τη Μαδρίτη

Για παράδειγμα, για το ζήτημα της ενίσχυσης της αεράμυνας της Ουκρανίας με τα εξελιγμένα αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, φαίνεται ότι η Τουρκία έχει προκαλέσει ένα αρκετά σημαντικό «βραχυκύκλωμα». Συγκεκριμένα, η Ολλανδία και η Ουκρανία πιέζουν την Ισπανία να ενταχθεί στον «συνασπισμό των Patriot» και να δώσει τα συστήματα αεράμυνάς της στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέφερε το αίτημα στον Πέδρο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Μολδαβία. Το θέμα αυτό έγινε επίσης αντικείμενο διαβουλεύσεων με τον Μαρκ Ρούτε, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, και τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, αφού ο ισπανικός στρατός έχει αναπτύξει μια πυροβολαρχία πυραύλων Patriot ως μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ στην χώρα.

Οι Patriot και η Τουρκία

Η Ισπανία δεν είναι η μόνη χώρα από την οποία η Ουκρανία επιθυμεί να πάρει τα συστήματα αεράμυνας. Αιτήματα για αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας κοινοποιήθηκαν επίσης με τη Σουηδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Η αναζήτηση εκτείνεται και εκτός Ευρώπης, σε χώρες όπως τα ΗΑΕ. Ο ισπανικός στρατός διαθέτει τρεις συστοιχίες Patriot, που αγοράστηκαν μεταχειρισμένες από τη Γερμανία το 2004 και το 2014, με έξι εκτοξευτές M901 το καθένα (18 συνολικά), οι οποίες βρίσκονται σε υπηρεσία με το Σώμα Πεζοναυτών (Βαλένθια), στο 73ο Σύνταγμα Αντιαεροπορικού Πυροβολικού.

Το πρόβλημα της Ισπανίας είναι ότι μία από τις τρεις συστοιχίες έχει αναπτυχθεί στην τουρκική βάση Ιντσιρλίκ από το 2015, ενώ οι άλλες δύο βρίσκονται στην Βαλένθια και θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την εθνική άμυνα. Η Μαδρίτη εμφανίζεται πρόθυμη να παραδώσει στην Ουκρανία τη συστοιχία που βρίσκεται στην Τουρκία, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαφωνεί κάθετα και έχει καταστήσει σαφές ότι ενδιαφέρεται οι Patriot να συνεχίσουν να βρίσκονται στη χώρα του ακόμη και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, όταν λήγουν οι τρέχουσες δεσμεύσεις.

Επίδειξη αλληλεγγύης

Η παρουσία των Patriot στην Τουρκία εδώ και καιρό δεν αποτελεί στρατιωτική αναγκαιότητα, καθώς ο κίνδυνος πυραυλικής επίθεσης κατά της χώρας έχει ελαχιστοποιηθεί, κυρίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Ωστόσο, η παρουσία αυτών των συστημάτων έχει καθαρά πολιτική σημασία ως μέρος της επίδειξης αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία. Η Ισπανία παραμένει η μόνη χώρα που υποστηρίζει αυτή τη συμμαχική αποστολή. Επιπλέον, και οι δύο συστοιχίες Patriot που βρίσκονται στην Ισπανία έχουν ήδη φτάσει στο τέλος της ζωής τους και πρέπει να αποσυρθούν ή να αναβαθμιστούν.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι εδώ και μερικά χρόνια οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιχειρούν να υποβαθμίσουν την αναγκαιότητα της βάσης του Ιντσιρλίκ, αποσύροντας στρατεύματα και περιορίζοντας την επιχειρησιακή της χρήση, καθώς θεωρούν ότι η Τουρκία δεν τους παρέχει τις εγγυήσεις χρήσης της που επιδιώκουν να έχουν. Ωστόσο, για διάφορους -και πολιτικής φύσης- λόγους, η βάση δεν έχει εγκαταλειφθεί από τους δυτικούς. Αντιθέτως, εκεί ακόμα βρίσκονται αποθηκευμένες κάποιες βαρυτικές πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ, γεγονός που επιτρέπει στον Ερντογάν να παζαρεύει διάφορα ζητήματα (όπως τη συνεχιζόμενη παρουσία των Patriot στη βάση).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr