Το 2005 ο Τσέσλι «Σάλι» Σάλενμπεργκ έγινε ο ήρωας του «θαύματος του Χάντσον», όταν αποφάσισε να προσγειώσει το χωρίς κινητήρες Airbus 320 του οποίου ήταν κυβερνήτης στον ποταμό Χάντσον στη Νέα Υόρκη, παρά τις εντολές που είχε λάβει να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο, διασώζοντας χάρη στο καθαρό μυαλό και τις ικανότητές του 155 επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

Πρέσβης των ΗΠΑ στον ICAO

Τώρα, ο «Σάλι» ετοιμάζεται για μια ακόμα δύσκολη αποστολή, καθώς επιλέχθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να εκπροσωπεί τη χώρα στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), μια θέση δύσκολη, απαιτητική και υψηλού κύρους, καθώς ο Οργανισμός είναι κομβικός για τις εμπορικές πτήσεις καθορίζοντας όλα όσα αφορούν στην Πολιτική Αεροπορία.

Ο Σάλενμπεργκ έχει μεγάλη εμπειρία, καθώς ως μέλος της επιτροπής διερεύνησης ατυχημάτων της Ένωσης Πολιτικών Πιλότων, έχει συμμετάσχει στην έρευνα της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας Μεταφορών για μείζον δυστύχημα, έρευνα η οποία οδήγησε σε αυξημένα μέτρα ασφαλείας και καλύτερες διαδικασίες.

Ο «Φάουτσι» της αεροπορίας

Για την Πολιτική Αεροπορία στις ΗΠΑ ο 70χρονος «Σάλι» είναι ό,τι ο Άντονι Φάουτσι για επιδημιολογικά ζητήματα: μια δημόσια φιγούρα στην οποία οι πολίτες έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη και ο ίδιος είναι αναγνωρίσιμος διεθνώς. Ωστόσο, κάποιοι σημειώνουν ότι η τοποθέτησή του στον ICAO ίσως τον στοχοποιήσει, όπως έγινε και με τον Φάουτσι.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Σάλενμπεργκ, παρότι μια ζωή ψήφιζε Ρεπουμπλικάνους -μάλιστα είχε δεχθεί και πιέσεις να είναι υποψήφιος για το Κογκρέσο-, από το 2018 στηρίζει Δημοκρατικούς και το 2020 στήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν για την προεδρία των ΗΠΑ, συμμετέχοντας, μάλιστα, και σε βίντεο κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Η υποψηφιότητα του Σάλενμπεργκ για τον ICAO θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, κάτι που, πάντως, αναμένεται να γίνει, καθώς ο «Σάλι» έχει διακομματικό κύρος και βαρύτητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr