το πυραυλικό σύστημα Javelin

.

Εικόνες κατεστραμμένων ρωσικών τανκς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τραβήξει την προσοχή σε ένα συγκεκριμένο όπλο: το πυραυλικό σύστημα Javelin (στα ελληνικά: «Ακόντιο»).

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν στείλει πάνω από 17.000 αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία μέσω ξηράς από την Πολωνία και τη Ρουμανία – συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Javelin – σε διάστημα λιγότερο από μία εβδομάδα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τους New York Times.

Σύμφωνα με την Washington Post, το Javelin έχει αποκτήσει συμβολικό χαρακτήρα στη διαδικτυακή ρητορική υπέρ της ουκρανικής πλευράς. Ο πρώην ρεπόρτερ Κρίστιαν Μπόρις δημιούργησε μάλιστα μια εικόνα… ενός αγίου που κρατά ένα Javelin και τη μονάδα εκτόξευσής του.

Τι ακριβώς είναι όμως το Javelin;

Το Javelin είναι ένα αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα που «κλειδώνει» στη θερμική εικόνα ενός στόχου. Ο στρατιώτης κοιτάζει μια μονάδα εντολών εκτόξευσης και επιλέγει διαφορετικούς στόχους και τύπους επίθεσης.

Όταν δίνεται η εντολή επίθεσης, ο κινητήρας του πυραύλου τον εκτοξεύει έξω από τον σωλήνα προτού ανάψει ο κύριος κινητήρας του και τον κάνει να απογειωθεί.

Η πιο ήπια εκκίνηση μειώνει τα συντρίμμια και τον καπνό, καθιστώντας πιο δύσκολο για τον εχθρό να δει πού ακριβώς εκτοξεύτηκε. Χρησιμοποιεί επίσης αυτό που είναι γνωστό ως σύστημα «εκτόξευσε και ξέχνα το» (fire and forget), το οποίο επιτρέπει στον στρατιώτη να καλυφθεί ή να φορτώσει ένα νέο πύραυλο ενώ ο άλλος ακολουθεί ήδη τον στόχο του.

Πηγή: Washington Post

Πηγή: Washington Post

Πώς μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία;

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το Javelin αποτελεί ισχυρή προσθήκη στο υπάρχον οπλοστάσιο της Ουκρανίας.

Είναι εύκολο να εκπαιδεύσεις μαχητές να τα χρησιμοποιήσουν, αναφέρει ο Μαρκ Κανσιάν, ανώτερος σύμβουλος για το πρόγραμμα διεθνούς ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό συμφέρει την Ουκρανία, όπου υπάρχουν πολίτες οι οποίοι έχουν λάβει μέρος στις μάχες.

Οι ΗΠΑ έχουν εκπαιδεύσει ουκρανικές δυνάμεις στο παρελθόν για τον τρόπο χειρισμού των όπλων αυτών.

Το Javelin είναι «ιδιαίτερα χρήσιμο επειδή οι Ρώσοι φαίνεται να είναι περιορισμένοι στο να κινούνται οδικώς» πρόσθεσε ο Κανσιάν, γεγονός που διευκολύνει τις ουκρανικές δυνάμεις να δημιουργήσουν ενέδρες ή ισχυρά σημεία εκτόξευσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr