Πως ο Τσίπρας... αβαντάρει Μητσοτάκη στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες

Επιτιθέμενος, για άλλη μια φορά, στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας …στην ουσία αβαντάρησε τον πρωθυπουργό στην επιδίωξή του να οδηγήσει τις τράπεζες σε αλλαγή πολιτικής προς όφελος των αποταμιευτών, των δανειοληπτών και της κοινωνίας.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε χθες από το Κιλκίς: “Με τις τράπεζες βλέπουμε μέσα σε συνθήκες κρίσης να έχουν κέρδη πάνω από 1 δισ. μέσα στο χρόνο η καθεμία, ακριβώς γιατί αυξάνονται διαρκώς τα επιτόκια χορηγήσεων και μένουν σταθερά χαμηλά τα επιτόκια καταθέσεων. Και ο κ. Μητσοτάκης είναι αδιάφορος απέναντι σε αυτή την κατάσταση που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δεν μπορεί απλά να συζητά με τους τραπεζίτες (…) Με έναν έκτακτο φόρο και με μία νομοθετική παρέμβαση που θα εξαναγκάσουν τις τράπεζες σε ουσιαστικές ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες”.

Ήρθε δεύτερος ο κ. Τσίπρας

Αυτά είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ερχόμενος όμως … δεύτερος, αφού είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση εδώ και καιρό, σε σειρά συναντήσεων, πιέζει τις συστημικές τράπεζες προς αυτή την κατεύθυνση. Και το πράττει σε συνθήκες θεσμικής κανονικότητας και όχι στη λογική του  αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ (με … “ένα νόμο και ένα άρθρο”) ή με την αυτάρεσκη ανοησία του κ. Βαρουφάκη  (“αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες”).

Η επίθεση Τσίπρα στον πρωθυπουργό τον ενισχύει στις διεκδικήσεις της κυβέρνησης από το τραπεζικό σύστημα, αφού – σε συνδυασμό και με τις αντιδράσεις και άλλων κομμάτων – οδηγεί τους τραπεζίτες στην πολιτική απομόνωση. Επίσης, στην αναγνώριση ότι αυτό που τους ζητά η κυβέρνηση είναι κοινωνικά δίκαιο και διεκδικείται με θεσμικά ορθό τρόπο, σε αντίθεση με τις ανέξοδες κραυγές και πολιτικές του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, που αν εφαρμόζονταν θα αναστάτωναν την αγορά και τις διεθνείς αξιολογήσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Και βέβαια αναδεικνύει τη στήριξη που επιχειρεί η κυβέρνηση στους καταθέτες, τους δανεολήπτες και την αγορά, αντίθετα από τους αντιπολιτευτικούς ισχυρισμούς και τις ανεφάρμοστες διακηρύξεις του κ. Τσίπρα.

“Στο σπίτι του κρεμασμένου…”

Οι αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα οδήγησαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου σε μια σκωπτική δήλωση:

“Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να γνωρίζει την παροιμία «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί» υπογραμμίζοντας ότι την τελευταία φορά που ο κ. Τσίπρας ασχολήθηκε με τις τράπεζες, τις έκλεισε και με το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο έστειλε το λογαριασμό στους πολίτες. «Το αποτέλεσμα ήταν τα capital controls, οι ουρές ντροπής για ένα 50ευρο και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι με δεκάδες δισεκατομμύρια. Αυτή είναι η πολιτική Τσίπρα και η μέριμνά του για τον ελληνικό λαό» ανέφερε.

Ενοχλημένος ο πρωθυπουργός με τις τράπεζες 

«Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός. Και κάλεσε τις τράπεζες να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και να αποτρέψουν τη δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων δανείων».Σύμφωνα με πληροφορίες η αναφορά του πρωθυπουργού στην πρωινή συνάντηση με την ΠτΔ στις τράπεζες, δείχνει την ιδιαίτερη ενόχλησή του για τη στάση που κρατούν οι τράπεζες και όπως υπογραμμίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών κι όχι να τα πληρώσει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.

“Δεν πάει άλλο” 

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε χθες το economico.gr, η κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, είπε, όσο πιο ευγενικά γίνεται ένα “δεν πάει άλλο” στις συστημικές τράπεζες.  Και ακολούθησε ένα λιγότερο ευγενικό “τελεσίγραφο” για απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα “εντός δύο εβδομάδων.

Η κυβερνητική παρέμβαση – και κυρίως η πίεση που ασκήθηκε – ενόχλησε τους επι κεφαλής του τραπεζικού συστήματος. “Κερασάκι στην τούρτα” η δήλωση Σταϊκούρα στους εμβρόντητους τραπεζίτες ότι ” δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022″.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε από το  χρηματοπιστωτικό σύστημα “να συμβάλει ενεργά τστην στήριξη των πολιτών που πιέζονται τα εισοδήματά τους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος”.

Ο υπουργός σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και θα πρέπει και οι τράπεζες να ακολουθήσουν την πολιτική της κυβέρνησης – που ουσιαστικά στηρίζει τα εισοδήματα των πολιτών που πιέζονται – συμβάλλοντας με τον δικό του τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση.

“Τελεσίγραφο” δύο εβδομάδων στις τράπεζες

Το υπουργείο κάλεσε τις τράπεζες το αργότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για μία σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν, με την επιτάχυνση των ρυθμίσεων, μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την στήριξη των ενήμερων δανειοληπτών, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και την επανεξέταση των χρεώσεων στις τραπεζικές εργασίες. Αυτό δεν άρσε στους κορυφαίους τραπεζίτες, που εμφανίστηκαν έοιμοι να κάνουν μικρές παραχωρήσεις, ήσσονος σημασίας.

Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες εμφανίζονται “ενοχλημένοι” με την πολιτική παρέμβαση, όπως λένε στη λειτουργία των τραπεζών. “Δεν υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούμε να προτείνουμε τα οποία να μην προσκρούουν στους εποπτικούς περιορισμούς”, αναφέρει κορυφαίο στέλεχος συστημικής τράπεζας. Δεν κρύβουν δε τη δυσαρέσκειά τους για τους υψηλούς τόνους που “έχει υιοθετήσει το ΥΠΟΙΚ” υποδεικνύοντας στις τράπεζες, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις στην τιμολογιακή τους πολιτική.

Στο 0,05% το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων 

Σχεδόν αμετάβλητο στο 0,05% παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων τον Οκτώβριο, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 4,86%, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούλιο, όταν ξεκινούσε ουσιαστικά η αύξηση του κόστους χρήματος από την ΕΚΤ το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών ήταν στο 3,69% δηλαδή πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο.

Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα στο 0,03% και στο 0,01% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε στο 0,20% από 0,14% τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr