Πως ο Τσίπρας τορπίλισε την υπουργοποίηση Αποστολάκη και την συναίνεση

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευάγγελος Αποστολάκης αρνήθηκε την τοποθέτησή του στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας όταν αντελήφθη πως ο πρωθυπουργός τον «παγίδευσε».

  • Σύμφωνα με το – απολύτως διασταυρωμένο – ρεπορτάζ, ο πρώην υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Τσίπρα και παρ΄ολίγον υπουργός Πολιτικής Προστασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη έκανε πίσω όταν αντελήφθη απλώς το μέγεθος του πολιτικού “πολέμου” που επρόκειτο να αντιμετωπίσει. Και, κυρίως, όταν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με μια πρωτοφανώς σκληρή διαρροή τον στοχοποίησε ως αποδέκτη πρόσκλησης σε «αποστασία» και του διαμήνυσε πως «η ιστορία δεν πρόκειται να τον λυπηθεί».

“Αποδέχεται πρόσκληση σε αποστασία”

Ηταν ο διαρροή που έκανε η Κουμουνδούρου λίγα λεπτά μετά την ανακοίωνση του ανασχηματισμού και αφού προηγουμένως ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης είχε ενημερώσει τον διευθυντή του γραφείου του κ. Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου για την είσοδο Αποστολάκη στην κυβέρνηση.

«Ο κύριος Αποστολάκης», ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου, «την περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη πρόταση που του έκανε ο κύριος Μητσοτάκης να αναλάβει στη θέση του κυρίου Χαρδαλιά.

Ο κύριος Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κύριος Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία.

Ο κύριος Αποστολάκης τον διαβεβαίωσε ότι δε πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς.

Ο κύριος Αποστολάκης προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει,  στη πορεία άλλαξε άποψη.

  • Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο καλό είναι να ξέρει ότι η  ιστορία ποτέ δε λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα».

Τα τρία τηλεφωνήματα και το παρασκήνιο

Αμέσως μετά την διαρροή αυτή ο Ευάγγελος Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα: «Πρόεδρε με παγίδευσαν», φέρεται να του είπε. «Μου είπαν ότι υπάρχει συναίνεση γιατί αυτό το σχέδιο μπορεί μόνο έτσι να προχωρήσει. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω από την αντίδρασή σας, συναίνεση δεν υπάρχει. Θα κάνω δήλωση που θα λέω ότι δεν αποδέχομαι την πρόταση».

Και ακολούθησε η δημόσια δήλωσή του, στο Open και στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr, πως δεν αποδέχεται την θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Το παρασκήνιο και οι πληροφορίες λένε πως ο Ευάγγελος Αποστολάκης είχε επικοινωνήσει για πρώτη φορά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, πριν από δέκα ημέρες, και τον ενημέρωσε για την πρόταση που του είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συμμετάσχει στην κυβέρνηση της ΝΔ, στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται τότε να του είπε ότι «δεν μπορώ να δώσω τη συναίνεσή μου γιατί θεωρώ ότι προέρχεσαι από τον προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο και προσχωρείς στη Δεξιά». Ο κ. Αποστολάκης απάντησε «πρόεδρε, θα αποδεχθώ μια θέση που αφορά τη θωράκιση της χώρας από τις πυρκαγιές και εκτιμώ ότι είναι ένα εθνικό θέμα». Και πρόσθεσε «αν δεν δώσετε την συναίνεσή σας δεν θα αποδεχθώ τη θέση».

Το δεύτερο τηλεφώνημα έγινε πριν από δύο ημέρες. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης ήταν εκείνος που είχε και πάλι την πρωτοβουλία και ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι δεν συναινεί και πως θα αντιδράσει δημόσια.

Παρά ταύτα ο Ευάγγελος Αποστολάκης επέμεινε και χθες, μετά το τρίτο απολογητικό τηλεφώνημα προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι παραπλανήθηκε και παγιδεύτηκε.

Αφησε επίσης να εννοηθεί πως υπήρξαν αποκλίσεις στα όσα είχε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό προκειμένου να αποδεχθεί την πρότασή του. Υποστηρίζει πως είχε θέσει δύο προϋποθέσεις, πρώτη να είναι αυτόνομο το υπουργείο -η οποία υλοποιήθηκε- και δεύτερη να υπάρξει διακομματική συναίνεση.

Ο Τσίπρας κηρύσσει πολιτικό πόλεμο

  • Είναι όμως προφανές πως ο ίδιος υπαναχώρησε μπροστά στο μέγεθος της πολιτικής επίθεσης που κατάλαβε ότι επρόκειτο να δεχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και είναι επίσης προφανές ότι ο τορπιλισμός της υπουργοποίησής του από τον Αλέξη Τσίπρα, σηματοδοτεί και την επιλογή του για κήρυξη πολιτικού πολέμου – ενός πολέμου, που κατά κυβερνητικές πηγές, ξεπερνά τα όρια της τοξικότητας. Το γεγονός και μόνον ότι επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον όρο της «αποστασίας», μάλλον αποκαλύπτει και τις πολιτικές του προθέσεις…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr