φόροι έσοδα ακίνητα

Οι  συνεχείς ενέσεις ρευστότητας στην οικονομία για να ανακοπεί η ύφεση και να ενισχυθούν επιχειρήσεις και πολίτες που πλήττονται βάναυσα από τις συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού, μεταφέρουν τη … λυπητερή το 2021.

  • Στην πραγματικότητα, για τις ενέσεις ρευστότητας, για κάθε μέτρο ελάφρυνσης που πάρθηκε φέτος ή πρόκειται να ληφθεί το επόμενο διάστημα, προκύπτει και ένας λογαριασμός επιβάρυνσης που θα πρέπει να πληρωθεί την επόμενη χρονιά από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις.

“Φουσκωμένοι” φόροι το 2021 για όσους εισπράξουν αναδρομικά

Η πρώτη κατηγορία πολιτών που θα κληθεί να καταβάλει πρόσθετα χρήματα εντός της επόμενης χρονιάς είναι οι συνταξιούχοι που θα εισπράξουν αναδρομικά στο τέλος Οκτωβρίου.

Στα αναδρομικά  δεν θα επιβληθεί παρακράτηση φόρου. Ωστόσο, θα πρέπει να προνοήσουν για τη «φουσκωμένη» εφορία που θα έρθει του χρόνου.

Τα αναδρομικά για το διάστημα Ιουνίου 2015 – Δεκεμβρίου 2015 θα φορολογηθούν μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του 2015 και τα αναδρομικά της περιόδου Ιανουαρίου 2016 – Μαΐου 2016 μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του 2016.

Επειδή όλοι οι δικαιούχοι έχουν μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, τα αναδρομικά θα φορολογηθούν είτε με συντελεστή 22% είτε με συντελεστή 32%.

Σε αυτό το ποσοστό θα προστεθεί και η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα υπολογιστεί με συντελεστή από 0,7% έως 2%.

Από που αλλού προσδοκά έσοδα το κράτος το 2021

  • Από τις  επιχειρήσεις που δεν πλήρωσαν φέτος προκαταβολή φόρου λόγω μείωσης εσόδων καθώς και αυτές που κατέβαλαν μειωμένη προκαταβολή, αν του χρόνου εμφανίσουν σημαντική κερδοφορία για τη χρήση του 2020, οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόροι
  • Από χιλιάδες φορολογούμενους που  ευνοήθηκαν την άνοιξη από τη δυνατότητα που τους δόθηκε να μην πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο. Το ποσό που έχει συγκεντρωθεί –σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού– ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα ξεκινήσει να καταβάλλεται –μετά και τις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν– από τον Μάιο του 2021 και μετά. Αρα, αυτοί οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν διπλούς φόρους και διπλές εισφορές κατά το β΄ εξάμηνο του 2021.
  • Από εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που  θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ, καθώς η αθρόα τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων και των ημιυπαιθρίων –πάνω από 200.000 δηλώσεις έγιναν μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο– μοιραία θα αυξήσει και τη φορολογητέα ύλη.
  • Από τους πολίτες που δήλωσαν 60 εκατ. «ξεχασμένα» τετραγωνικά στους δήμους, οι οποίοι  θα επιβαρυνθούν μέσα στο 2021 με πάνω από 300 εκατ. ευρώ επιπλέον δημοτικά τέλη, καθώς εκτός από τα «τρέχοντα» του 2021 θα πληρώσουν και αναδρομικές επιβαρύνσεις από τις αρχές του 2020.
  • Από δεκάδες χιλιάδες φορολογουμένους που άφησαν απλήρωτες φορολογικές υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια του lockdown και θα κληθούν από τον Απρίλιο του 2021 και μετά να πληρώσουν «διπλούς φόρους»: τη δόση της ρύθμισης για τα χρέη της πανδημίας μαζί με τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

Πηγή: economico.gr