“Η θέση που κατέχουν τα ελληνικά επιχειρήματα στη συζήτηση για την ενέργεια αντανακλούν την ενίσχυση του διεθνούς κύρους της Ελλάδας, που έπαψε να είναι πηγή προβλημάτων και εξελίχθηκε σε χώρα που παράγει λειτουργικές, πρωτότυπες και κυρίως αποδοτικές λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο”.
Αυτό αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στην πρώταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου που υιοθέτησε τα ξημερώματα της Παρασκευής το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η πορεία της Ελληνικής πρότασης
- Η πρόταση αυτή είχε διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 9 Μαρτίου, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κι εν μέσω κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης.
- Επαναλήφθηκε από τον πρωθυπουργό στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου και τέθηκε ξανά σε πολλές Συνόδους Κορυφής που ακολούθησαν, αλλά και στα συμβούλια των υπουργών Ενέργειας, ενώ τον Απρίλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έθεσε κατά τη συνάντησή του με την επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.
- Καθώς η ελληνική ιδέα άρχισε να συγκεντρώσει υποστηρικτές, ο πρωθυπουργός και ο Ιταλός ομόλογός του Μάριο Ντράγκι την επανέφεραν στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Ιουνίου.
- Τον Σεπτέμβριο, κι ενώ τον Αύγουστο οι τιμές του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF ανήλθαν σε πρωτοφανή επίπεδα, 15 χώρες μέλη ζήτησαν από την Κομισιόν να υποβάλει πρόταση στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας που να υιοθετεί ουσιαστικά την ελληνική πρόταση.
- Το επόμενο βήμα έγινε στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν συμφωνήθηκε να κατατεθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Πολωνία, τεχνική πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργεί το πλαφόν.
- Στις 5 Οκτωβρίου η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υιοθέτησε τις προτάσεις του πρωθυπουργού για την εξέταση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF. Η πρώτη συζήτηση έγινε λίγες ημέρες αργότερα, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου στην Πράγα.
Η σημασία του πλαφόν: Ένα εργαλείο με βαθύτερη αξία
Η σημασία του πλαφόν δεν έγκειται μόνο στον περιορισμό της αύξησης του κόστους του φυσικού αερίου, ειδικά σε περίπτωση απότομων ανατιμήσεων, αλλά και στο μήνυμα που στέλνει στις αγορές όσον αφορά την βούληση της ΕΕ να δράσει μέσω ενός μηχανισμού διόρθωσης τιμών.
Δεν είναι τυχαίο ότι η αναζωπύρωση της συζήτησης σχετικά με το πλαφόν, το φθινόπωρο, συνέπεσε με την σταθερή υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF, παρά το γεγονός ότι οι ευρύτερες εξελίξεις, ειδικά οι καταστροφικές εκρήξεις στο σύστημα αγωγών Nord Stream, έτρεφαν ένα κλίμα ανησυχίας για τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου όσον αφορά την ενέργεια, η τιμή του αερίου υποχώρησε περαιτέρω, κατά περίπου 9,5% τελικά.
Φυσικά οι αγορές ενέργειας είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες και ευαίσθητες σε ποικίλες εξελίξεις. Οι προκλήσεις για την ΕΕ δεν έχουν τελειώσει, ειδικά ενόψει χειμώνα. Γι’ αυτόν τον λόο άλλωστε η απειλή χρήσης του εργαλείου του πλαφόν είναι πολύτιμη, ώστε να αποφευχθούν οι ακραίες διακυμάνσεις και τα αδικαιολόγητα επίπεδα τιμών τιμές που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες.


Πηγή: economico.gr