Πέρσι το καλοκαίρι, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ προσγειώθηκε σε ένα λιβυκό αεροδρόμιο και λίγο μετά απογειώθηκε με κατεύθυνση την Αμερική, μεταφέροντας ένα πολύτιμο φορτίο.

Στην «κοιλιά» του αεροσκάφους βρισκόταν ένα Pantsir S-1, το περίφημο ρωσικό πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μέσου βεληνεκούς, το οποίο είχε πιαστεί από τις λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ.

Το Pantsir S-1 είχε αγοράστεί από τα ΗΑΕ και είχε δωθεί στις δυνάμεις του Χαφτάρ, προτού πιαστεί από τους στρατιώτες της κυβέρνησης της Τρίπολης, μεταφερθεί στην αεροπορική βάση Ζουβάρα και εν συνεχεία «απαχθεί» από τις ΗΠΑ αρχικά προς τη βάση στο Ραμστάιν της Γερμανίας και μετά… προς άγνωστο προορισμό.

Αντιαεροπορική προστασία

Το Pantsir S-1 είναι σχεδιασμένο για να παρέχει αντιαεροπορική προστασία σε επίγειους στόχους, όπως αρχηγεία, αεροπορικές βάσεις, από απειλές όπως μαχητικά που πετούν χαμηλά, ελικόπτερα, drones, αλλά και πυραύλους κρουζ.

Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, εκτός από το να εξάγεται, χρησιμοποιείται ακόμα από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, κάνοντας το ένα όπλο που οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ενδεχομένως κληθούν να αντιμετωπίσουν σε κάποια σύρραξη.

«Φύλλο και φτερό»

Έτσι, η απόκτηση του Pantsir S-1 από τις ΗΠΑ, τους δίνει τη δυνατότητα να αναλύσουν το σύστημα, να το κάνουν «φύλλο και φτερό» και να το επανασυναρμολογήσουν, ώστε να ξέρουν τα βασικά χαρακτηριστικά του και να βρουν τρόπους αντιμετώπισής του.

Εκτιμάται ότι το σύστημα ήδη βρίσκεται στην αεροπορική βάση Ράιτ Πάτερσον, όπου βρίσκεται το κέντρο αξιοποίησης ξένων οπλικών συστημάτων, όπου και μελετάται ώστε να βρεθούν τρόποι προστασίας από αυτό.

Πληροφορίες: Popular Mechanics

Πηγή: economico.gr