Την ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να ανασυνταχθεί και να εκπέμψει μήνυμα ότι ελέγχει την κατάσταση στο Αφγανιστάν, η Τουρκία συνεχίζει να εκδηλώνει τα μαξιμαλιστικά της σχέδια στη Μέση Ανατολή.

Φονικά drones στο Ιράκ

Την ώρα που τα διεθνή ΜΜΕ επικέντρωναν τον ενδιαφέρον τους στο χάος της Καμπούλ, η Τουρκία έστελνε drones στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ, προκειμένου να πραγματοποιήσει χτυπήματα σε βάρος Γιαζίντι της περιοχής, που, σύμφωνα με την Άγκυρα συνεργάζονται με το ΡΚΚ. Η επίθεση είχε ως στόχο μια κλινική, ενώ αυξάνονται οι καταγγελίες ότι η Τουρκία σε Ιράκ και Συρία χτυπά αδιακρίτως στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους, προσπαθώντας να εξουδετερώσει κάθε αντίσταση από τους Κούρδους της περιοχής.

Από τη Λιβύη ως το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Τα στρατιωτικά drones της Τουρκίας έχουν γίνει το αγαπημένο μέσο στρατιωτικής δράσης του Ερντογάν: από τη Λιβύη ως το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Τουρκία επιδεικνύει τα μη επανδρωμένα αυτά οχήματα ως το όπλο του μέλλοντος και ήδη τα εξάγει σε διάφορες χώρες, ενώ η ίδια τα χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο για να εξουδετερώνει αντιπάλους της και να προκαλεί τρόμο σε άμαχους πληθυσμούς -ενίοτε, δε, και θύματα.

Επέκταση δράσης

Ήδη η Τουρκία έχει φτιάξει μια βάση για drones στα κατεχόμενα της Κύπρου, ενώ αξιοποιώντας δορυφόρους που θα εκτοξεύσει μέσω του προγράμματος SpaceX του Ίλον Μασκ, προτίθεται να επεκτείνει τις δραστηριότητες των οχημάτων αυτών και σε άλλες περιοχές. Και, φυσικά, συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές και απαιτήσεις προς την Ελλάδα, που είναι όπως και η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, και στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς που δρουν εναντίον του Ισραήλ.

Η αδυναμία των ΗΠΑ

Παράλληλα, υποσκάπτει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για ειρήνευση στην Αιθιοπία, πουλώντας drones στην κυβέρνηση Αμπίγι και επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε διάφορα σημεία του κόσμου. Όπως σημειώνει με νόημα η εφημερίδα «Washington Examiner» μπροστά στα φαινόμενα αυτά η κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει αδύναμη να αναλάβει δράση και περιορίζεται μόνο σε αυστηρές δηλώσεις. Ωστόσο, όσο οι δηλώσεις παραμένουν λόγια, τόσο οι ΗΠΑ θα μοιάζουν αδύναμες απέναντι στον Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει τα επεκτατικά παιχνίδια του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr