Μητσοτάκης ΟΗΕ

Η Αθήνα δεν αιφνιδιάστηκε από την επίθεση που εξαπέλυσε από το βήμα του ΟΗΕ ο Τούρκος Πρόεδρος στην Ελλάδα. Την ανέμενε. Παρ όλα αυτά, κυβερνητικές πηγές, εκτιμούν ότι ο Ερντογάν ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Συναγερμός στην Αθήνα 

Μετά την ομιλία του Ερντογάν σήμανε συναγερμός ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη που ακολουθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Το περιεχόμενο της ομιλίας του Τούρκου Προέδρου ο Έλληνας πρωθυπουργός το έμαθε εν πτήση και αμέσως έδωσε εντολή να ακολουθηθεί η θεσμική οδός.

Αρχικά ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας που ήδη είχε φτάσει στη Νέα Υόρκη προέβη σε μία σκληρή δήλωση για τα όσα είπε ο Ερντογάν. Αμέσως μετά αποφασίστηκε ότι η χώρα μας θα δώσει την απάντηση της από βήματος της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το μεσημέρι της Παρασκευής (τοπική ώρα), όταν ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει το λόγο.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή η τοποθέτηση Μητσοτάκη θα είναι προσαρμοσμένη στο να αποδομήσει σημείο προς σημείο τα όσα ψευδή είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναλύσει τις ελληνικές θέσεις και θα παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία πιθανόν και χάρτες που θα καταρρίπτουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Απάντηση στους χάρτες της “Γαλάζιας Πατρίδας”

Στην ελληνική αντιπροσωπεία εκτιμούν ότι ο Ερντογάν προχώρησε σε αυτή την κίνηση «πανικού», όπως τη χαρακτηρίζουν, για να απαντήσει στην παρουσίαση από την ελληνική πλευρά των χαρτών της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως επισημαίνει πηγή κοντά στον πρωθυπουργό, παρότι θα είναι εξαιρετικά καυστικός απέναντι στα όσα ισχυρίστηκε ο Ερντογάν δεν πρόκειται να παρασυρθεί από την πόλωση του Τούρκου Προέδρου. «Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται, δεν παρασύρεται από τα fake news και δε δέχεται υποδείξεις από κανέναν» αναμένεται να σημειώσει μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.

“Η Τουρκία δεν δικαιούται να ομιλεί”

“Η χώρα, η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες.
Η χώρα η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο. Η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus belli. H χώρα, η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας.
Η χώρα, η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο.” δήλωσε, μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας στην Τουρκία και στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι “δεν δικαιούται δια να ομιλεί”.

Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν

Ειδικότερα για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση απαντά με συγκεκριμένα, αδιάσειστα στοιχεία για την εργαλειοποίηση των κατατρεγμένων ανθρώπων από την Τουρκία.
Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι:
-Από τις αρχές του χρόνου απετράπη η είσοδος περισσότερων από 154.000 παράτυπων μεταναστών. Μόνο τον Αύγουστο, επιχείρησαν να εισβάλουν στην Ελλάδα 36.386 άτομα από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο.
-Οι 38 μετανάστες που εισήλθαν τον Δεκαπενταύγουστο από τον Έβρο μεταφέρθηκαν εκεί -σύμφωνα με μαρτυρίες τους- από τουρκικές κρατικές Αρχές.
-Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε πρόσφατη συνέντευξή του ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε: «Αν δώσετε χρήματα, οι λαθρέμποροι μπορούν να σας φέρουν και να σας πάνε οπουδήποτε».
-Κατά το τελευταίο διάστημα γίνεται χρήση μεγάλων σκαφών, με κατεύθυνση την Ιταλία, τα οποία είναι αδύνατο να μην γίνονται αντιληπτά από τις τουρκικές Αρχές, καθώς επιβιβάζονται σε αυτά εκατοντάδες μετανάστες, σε τουρκικά λιμάνια.
Ενώ θυμίζουν και την υβριδική επίθεση στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020.

Η πιθανολογούμενη έκπληξη 

Ορισμένες πηγές πάντως μιλούν για την ύπαρξη ενός στοιχείου «έκπληξη» που φαίνεται ότι θα συμπεριλάβει ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία της Παρασκευής και θα έχει να κάνει με τη σχέση Ελλάδας Τουρκίας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διαρρεύσει περισσότερα για αυτή την πληροφορία και μένει να επιβεβαιωθεί την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr