ρύθμιση χρεών

«Όχι στο κούρεμα χρεών ναι σε μεσομακροπρόθεσμη ρύθμιση» χρεών λέει το οικονομικό επιτελείο στα δεκάδες αιτήματα από όλες τις πλευρές που φθάνουν στα υπουργικά γραφεία. Αρμόδια κυβερνητική πηγή ανέφερε στο Economico.gr ότι «ένα οριζόντιο κούρεμα θα ωφελούσε τους κακοπληρωτές που θα είχαν την ίδια αντιμετώπιση με όσους σε πολύ δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να πληρώνουν το σύνολο ή μέρος των υποχρεώσεων τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Η κυβέρνηση, αφού εξασφαλίσει κατά τη δέκατη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τον Ιούνιο και τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, πράγμα που θα χρειαστεί ώρες αν όχι ημέρες διαπραγματεύσεων, προτίθεται να ανακοινώσει ρύθμιση χρεών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία.

Σχέδιο δύο ρυθμίσεων για παλαιά και νέα χρέη

Η αποπληρωμή των χρεών θα γίνει με δύο ρυθμίσεις. Η πρώτη θα αφορά χρέη παρελθόντων ετών και αναμένεται να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία στους οφειλέτες να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Τα χρέη αυτά είχαν ρυθμιστεί αλλά λόγω της πανδημίας και της υποχρεωτικής καραντίνας οι φορολογούμενοι σταμάτησαν να πληρώνουν. Τα χρέη αυτά αναμένεται να ρυθμιστούν μέχρι και σε 120 δόσεις.

Οι οφειλέτες θα μπορούν να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό απλήρωτων δόσεων αφού υποβάλλουν εκ νέου αίτηση ένταξης στη νέα ρύθμιση.

Ειδική ρύθμιση για τις οφειλές της πανδημίας

Η δεύτερη ρύθμιση θα αφορά τα χρέη προς το δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Αυτά αφορούν κυρίως φόρους που δεν πληρώθηκαν (πχ. φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) αλλά και τα ποσά από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής που πρέπει να επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών το ύψος των χρεών αυτών ξεπερνάει  τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.   Όπως είναι γνωστό η αποπληρωμή των ποσών πρέπει να γίνει από τον Ιανουάριο 2022 μέχρι σε 24 δόσεις.

Επιπλέον χρόνος αποπληρωμής και bonus για άμεση εξόφληση

Το οικονομικό επιτελείο αντιλαμβανόμενο τις μεγάλες, σε πολλές περιπτώσεις αξεπέραστες, δυσκολίες που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας, σχεδιάζει τώρα μια νέα ρύθμιση για αποπληρωμή αυτών των χρεών σε βάθος πενταετίας ή εξαετίας. Έτσι οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους 60-72 δόσεις για να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Το bonus για όσους επιλέξουν να πληρώσουν γρήγορα τα χρέη τους, μέσα σε δύο χρόνια, θα είναι η μη πληρωμή τόκων. Αν η αποπληρωμή γίνει σε μεγαλύτερο διάστημα τότε η δόση θα επιβαρύνεται με ένα επιτόκιο από 2-2,5%. Υπενθυμίζεται ότι για τους τρείς πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής προβλέπεται «κούρεμα» των ενισχύσεων κατά 30% για όσους είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 15% ενώ όσοι φορολογούμενοι  είχαν μείωση του τζίρου πάνω από 30% θα πρέπει να αποπληρώσουν το 50% της κρατικής ενίσχυσης.

Ανάλογη ρύθμιση, δηλαδή εξόφληση σε 60-72 δόσεις αναμένεται να υπάρξει και για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr