Πως θα γίνει η εξόφληση των λογαριασμών ενέργειας με δόσεις

Εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε πολλές άτοκες δόσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση αφού «βλέπει» ότι οι τιμές στη διεθνή αγορά δεν πρόκειται να υποχωρήσουν πριν την άνοιξη του 2022.

Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο λαμβάνει από τώρα πρόνοια για επέκταση των μέτρων, που έχουν ανακοινωθεί για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022, και για τους πρώτους μήνες του 2022.

Πως θα πληρωθούν οι λογαριασμοί ενέργειας σε δόσεις

Και ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος και του φυσικού αερίου μπορούν σχετικά εύκολα να ρυθμιστούν σε δόσεις, πρόβλημα είναι η εξόφληση για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης. Γιατί ναι μεν οι μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών δέχονται να εξοφληθεί η προμήθεια μέχρι και σε 12 δόσεις αλλά απαιτούν τη χρήση πιστωτικής κάρτας, που ως γνωστόν επιβαρύνεται με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια.

Το θέμα της πληρωμής των λογαριασμών ενέργειας σε δόσεις, ειδικά των ευάλωτων νοικοκυριών, συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της σημαντικής αύξησης των τιμών στην ενέργεια και συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Κρατώ από τις παρατηρήσεις της Επιτροπής κάτι το οποίο το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό, τόνισε ο πρωθυπουργός,  και θα το υιοθετήσουμε και εμείς: Τη δυνατότητα να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μία απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Επέκταση των μέτρων ανακούφισης και στο 2022

Όπως είναι γνωστό τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και ισχύουν μέχρι τέλος του έτους περιλαμβάνουν επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης και έκπτωση 15% για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Το  οικονομικό επιτελείο τόσο δια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, – «η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στα νοικοκυριά για όσο χρειαστεί» – όσο και δια του αναπληρωτή υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη – «η κυβέρνηση επιφυλάσσεται για νέα μέτρα το 2022 μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης»- δείχνει ότι θεωρεί δεδομένη την αύξηση των κονδυλίων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Πάνω από 1 δις ευρώ τα τελικά κονδύλια για την ενεργειακή κρίση

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ το Economico.gr είχε αναφέρει ότι τα κονδύλια που συνολικά θα δεσμευθούν και θα διατεθούν θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Πάντως το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί στενά την πορεία των ανατιμήσεων- μετά και την εκτόξευση των διεθνών τιμών ενέργειας- και επανεκτιμήσει συνολικά  την κατάσταση στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα, στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα διεξαχθεί στις 21 και 22 Οκτωβρίου, θα στηρίξει την πρόταση της Κομισιόν για κοινή ευρωπαϊκή δράση στην προμήθεια φυσικού αερίου κατά το πρότυπο της προμήθειας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr