Πως θα πάρουν χρήματα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η χρηματοδότηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και από τραπεζικό δανεισμό, φαίνεται ότι θα κριθεί και θα απαντηθεί οριστικά την ερχόμενη Τρίτη 13 Ιουλίου, όταν το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 θα συζητηθεί στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα λάβει την τελική έγκριση του.

Υπενθυμίζεται ότι για το ελληνικό πρόγραμμα, που κατατέθηκε δεύτερο και εγκρίθηκε τρίτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «προχωρά η διαδικασία έγκρισης του και από το Συμβούλιο σε εξαιρετικό κλίμα» όπως σημείωσε με χθεσινή δήλωση του και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Η χρηματοδότηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Χθες ο ιστότοπος EUactiv.com σε δημοσίευμα του επικαλείτο δηλώσεις κοινοτικού αξιωματούχου, τον οποίο δεν κατονόμαζε,  σύμφωνα με τις οποίες  «το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι το μόνο που θα αλλάξει”. Η Ελλάδα, σημείωνε η ίδια πηγή,  θα διαθέσει χρήματα μόνο σε ασφαλείς επενδύσεις προς επιχειρήσεις με τραπεζικό προφίλ και όχι σε υψηλού ρίσκου επενδύσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

  • Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 υπάρχουν επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι συνολικές επιδοτήσεις προς αυτές ανέρχονται σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Σκυλακάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης

Ο κ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε «ανακριβές» το δημοσίευμα και πρόσθεσε ότι «η δήλωση του εκπροσώπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης (σ.σ που ζήτησε εξηγήσεις από τη κυβέρνηση για το δημοσίευμα) στερείται σοβαρότητας».

  • “Τέσσερις ημέρες πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει υποβάλει η χώρα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,  ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται εναντίον του, προφανώς γιατί η εξαιρετική εικόνα που διαμορφώνεται διεθνώς για το ελληνικό σχέδιο δεν εξυπηρετεί το αδιέξοδο, διχαστικό και μηδενιστικό του πολιτικό αφήγημα. Ας κάνει τέσσερις ημέρες υπομονή και η ίδια η ζωή θα του δώσει την απάντηση”.

Η χρηματοδότηση από τις τράπεζες

Πάντως και σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου έχουν διατυπωθεί διαφορετικές απόψεις για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου ζητούν να υπάρξει νέο πλαίσιο για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Όπως έχει ήδη δεσμευθεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν νέες διαβουλεύσεις με τις τράπεζες και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η θέση των τραπεζών ότι μόνο 20-30.000 επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν για να υλοποιήσουν επενδύσεις, οι οποίες θα επιδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν βρίσκει «εύηκοα ώτα» και στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο, όπως έχουμε ήδη γράψει στο economico.gr  σχεδιάζει να ανακοινώσει κίνητρα για τη συγχώνευση ή συνένωση και εξαγορά μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες για να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια. Τα κίνητρα αυτά θα αφορούν σε μείωση φορολογικών συντελεστών, επιδοτήσεις και ευκολότερη πρόσβαση στο τραπεζικό δανεισμό.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια που προβλέπονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και θα διατεθούν μέσω τραπεζών ξεπερνούν τα 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr