Εάν το Κογκρέσο δεν επιλέξει να αυξήσει ή να επεκτείνει το όριο χρέους του έθνους, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να ξεμείνουν από τα χρήματα που απαιτούνται για την πληρωμή των λογαριασμών τους. Με αυτή την προθεσμία να πλησιάζει ήδη από την 1η Ιουνίου, η SmartAsset ρώτησε τους οικονομικούς συμβούλους τι πιστεύουν ότι θα συμβεί εάν οι ΗΠΑ χρεοκοπήσουν και τι συνιστούν στους πελάτες να κάνουν για να προετοιμαστούν.

Για βοήθεια στην αντιμετώπιση της αστάθειας της αγοράς, εξετάστε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με έναν οικονομικό σύμβουλο.

Σχεδόν 90 σύμβουλοι από την πλατφόρμα αντιστοίχισης SmartAdvisor συμμετείχαν στην έρευνα. Οι ερωτηθέντες στάθμισαν ποιες πιστεύουν ότι είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τους επενδυτές εάν η κυβέρνηση δεν εξυπηρετήσει το χρέος της. Μοιράστηκαν επίσης πώς οι επενδυτές μπορούν να προστατευθούν από την πιθανότητα χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

Τι μπορεί ομως να συμβεί εάν οι ΗΠΑ αθετήσουν το χρέος τους, σύμφωνα με οικονομικούς συμβούλους;

Σχεδόν το 66% των χρηματοοικονομικών συμβούλων επέλεξε τη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τους επενδυτές εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αθετήσει το χρέος της, το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε πιθανή συνέπεια. Πρόσφατα, οικονομολόγοι και αναλυτές έχουν επισημάνει ένα selloff στο χρηματιστήριο και την εκτόξευση των επιτοκίων ως επιπτώσεις χρεοκοπίας που θα μπορούσαν να αναστατώσουν τις αμερικανικές και παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Θα έβλαπτε τους επενδυτές δημοτικών ομολόγων και τους κατόχους μετοχών / ομολόγων στον τραπεζικό τομέα», έγραψε ένας οικονομικός σύμβουλος. Οι επενδυτές σε αυτούς τους τομείς μπορεί να αισθανθούν τον αντίκτυπο, συγκεκριμένα, εάν η κυβέρνηση δυσκολευτεί να αποπληρώσει τους επενδυτές ομολόγων και οι Αμερικανοί χάσουν την πίστη τους στα τραπεζικά ιδρύματα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία ήταν η υποβάθμιση του χρέους των ΗΠΑ, σύμφωνα με το 46,43% των ερωτηθέντων. Μια υποβάθμιση του χρέους των ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει τους επενδυτές σε επενδύσεις που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, όπως τα ομόλογα και να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι ξένοι επενδυτές βλέπουν την ασφάλεια των επενδύσεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων συνεπειών. Ένα άλλο 40,48% των συμμετεχόντων επέλεξε μια πιθανή ύφεση ως πιθανό αποτέλεσμα χρεοκοπίας. Οι υφέσεις ενέχουν εκτεταμένους κινδύνους, από την υψηλή ανεργία έως τη βουτιά των μετοχών.

Πώς μπορούν οι επενδυτές να προστατευθούν από πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ; Οι σύμβουλοι λένε «αντιμετωπίστε το»

Στην έρευνα, το 44,05% των χρηματοοικονομικών συμβούλων συνιστά την «αντιμετώπιση» ως μέθοδο προστασίας από μια χρεοκοπία των ΗΠΑ, καθιστώντας την την πιο δημοφιλή απάντηση. Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια αόριστη προσέγγιση, ορισμένοι σύμβουλοι σημείωσαν ότι η σωστή διαφοροποίηση των περιουσιακών στοιχείων, η κατάλληλη κατανομή και μια μακροπρόθεσμη προοπτική μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές να αντιμετωπίσουν τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές αναταράξεις.

Οι σύμβουλοι επεσήμαναν επίσης τη στήριξη των χρηματοοικονομικών δικλείδων ασφαλείας και του χρηματοοικονομικού «νοικοκυρέματος» ως στρατηγικές για την προετοιμασία μιας πιθανής χρεοκοπίας. Αυτές οι κινήσεις μπορεί να βοηθήσουν τους επενδυτές να προετοιμαστούν για να αντέξουν τις οικονομικές επιπτώσεις από μια χρεοκοπία. Μεταξύ των ερωτηθέντων στην έρευνα, το 42,86% επέλεξε «μείωση των εξόδων διαβίωσης» και το 34,52% επέλεξε «εξοικονόμηση περισσότερων μετρητών».

Θα χρεοκοπήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ;

Οι ΗΠΑ έφτασαν το ανώτατο όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα φέτος. Έκτοτε, το Υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιεί «έκτακτα μέτρα» – για παράδειγμα, αναστέλλοντας τις επενδύσεις σε ορισμένα κυβερνητικά ταμεία – για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις πληρωμής του. Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι τα μέτρα αυτά μπορεί να εξαντληθούν ήδη από τις αρχές Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί στο Καπιτώλιο συζητούν εάν και πώς να μειώσουν τις δαπάνες ή να αυξήσουν τα έσοδα.

Ενώ κανένας οικονομικός σύμβουλος, πολιτικός ή πολιτικός δημοσιογράφος δεν αποτελεί «μέντιουμ», μια χρεοκοπία θα ήταν σίγουρα ένα σημαντικό γεγονός για τις αγορές των ΗΠΑ. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι η κυβέρνηση θα αποτύχει να πληρώσει τους δικαιούχους της κοινωνικής ασφάλισης (social security) , των παροχών των βετεράνων και άλλων ομοσπονδιακών προγραμμάτων. Άλλοι σημειώνουν ότι αυτό το γεγονός θα μπορούσε να χτυπήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να βυθίσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σε μια οικονομική κρίση.

Συμπερασματικά

Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι παρακολουθούν τη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς και άλλες μεγάλης κλίμακας επιπτώσεις μιας πιθανής χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Επισημαίνουν το οικονομικό «νοικοκύρεμα», συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης, της μείωσης των δαπανών και της χρήσης κατάλληλης κατανομής περιουσιακών στοιχείων, ως τρόπους με τους οποίους ο κόσμος μπορεί να προστατευτεί σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr