Σύμφωνα με τον υπουργό, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 38,7 δισ. ευρώ

Στο τετράπτυχο επέκταση, διεύρυνση, εμπλουτισμός και ενίσχυση των μέτρων στήριξης προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχυθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ΕΡΤ επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα ώστε να στηριχθεί μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, εν όψει του αναμενόμενου νέου lockdown.

Τέσσερις άξονες

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο και θα ανακοινωθούν και σήμερα έχουν ως οδηγό τέσσερις άξονες: τον εργαζόμενο, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και τη μείωση των ενοικίων.

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι θα υπάρχουν νέες παρεμβάσεις για να βοηθήσουν:

  • Τους εργαζόμενους επιχείρησης που κλείνει με κυβερνητική εντολή ή είναι σε ειδικό καθεστώς
  • Την ρευστότητα στις επιχειρήσεις με βασικό μοχλό την Επιστρεπτέα Προκαταβολή που πλέον εντάσσει και τις νέες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και ταμειακή μηχανή.
  • Την ελάφρυνση βαρών με αναστολές φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων που θα επεκταθούν και θα διευρυνθούν και
  • Το θέμα των ενοικίων στο οποίο δεν απέκλεισε και νέες παρεμβάσεις.

Στα 37 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα

Παράλληλα ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα σήμερα είναι 37 δισ. ευρώ, όσα και στην αρχή της υγειονομικής κρίσης. «Γεμίζουμε το ταμείο και τα δίνουμε στην πραγματική οικονομία», είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι τουλάχιστον το 2021 δεν θα υπάρχουν δημοσιονομικοί κανόνες και στόχοι, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα επεκταθούν σε βάθος χρόνου οι υποχρεώσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε νέο πακέτο ενίσχυσης των παρεμβάσεων των 2,3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ την προηγούμενη εβδομάδα και ανέφερε πως σχεδιάζονται ανακοινώσεις. «Αν χρειασθεί και όσο χρειασθεί θα λαμβάνουμε δημοσιονομικά μέτρα» ανέφερε απαντώντας σε ένα ενδεχόμενο παράτασης της υγειονομικής κρίσης, ενώ σε πιο απαισιόδοξο τόνο, παραδέχθηκε πως μεγαλώνει η ύφεση του 2020 και πως σε δύο εβδομάδες θα ανακοινωθεί ο νέος προϋπολογισμός.

Πηγή: economico.gr