ΕΝΦΙΑ: Τι προβλέπουν οι αλλαγές που αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο

Χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ το 2022 αλλά θα υπάρξουν και ιδιοκτήτες που θα έχουν αυξημένη επιβάρυνση εφόσον έχει αυξηθεί σημαντικά και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

Οι αλλαγές που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο και θα συμπεριληφθούν στο νέο προϋπολογισμό θα οδηγήσουν σε μια συνολική αναμόρφωση του φόρου που επιβάλλεται στα ακίνητα.

Ποιοι θα πληρώσουν χαμηλότερο και πιο υψηλότερο ΕΝΦΙΑ

Βασική αλλαγή θα είναι η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο. Παράλληλα θα υπάρξει μείωση των συντελεστών φορολόγησης και ως εκ τούτου χιλιάδες φορολογούμενοι θα πληρώσουν μικρότερο φόρο.

Όμως επειδή το δημόσιο δεν πρόκειται να χάσει σημαντικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ τον επόμενο χρόνο, υπολογίζονται περίπου σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2021, αυτό σημαίνει ότι ιδιοκτήτες κυρίως σε ακριβές περιοχές ή ιδιοκτήτες που έχουν αύξηση της αξίας της περιουσίας τους θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο, παρά τη μείωση των συντελεστών.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα ένα εξελιγμένο σύστημα για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων το οποίο έχει στοιχεία ακόμη και για ποια ακίνητα βαρύνονται με δάνεια (πχ. στεγαστικά) ή και υποθήκες.

Σταϊκούρας: Ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει δικαιότερος

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο κανάλι της Βουλής είχε δηλώσει ότι «το 2022 ο ΕΝΦΙΑ θα είναι δικαιότερος και χαμηλότερος».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών υπήρξαν εισηγήσεις για ένταξη στον ΕΝΦΙΑ ακινήτων που σήμερα δεν φορολογούνται. Τέτοια κτίσματα είναι όσα προορίζονται για αγροτική χρήση (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.). Η πρόταση αυτή όμως απορρίφθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ΕΝΦΙΑ, όπως ισχύει σήμερα, διακρίνεται σε «κύριο» και «συμπληρωματικό». Κύριος φόρος  υπολογίζεται για όλα τα δικαιώματα σε ακίνητα (κατοικίες και λοιπά κτίσματα, οικόπεδα, εκτός σχεδίου εκτάσεις γης). Ο «συμπληρωματικός» ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων της πλήρους κυριότητας, της ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας επί κτισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στο μέρος της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων το οποίο υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, με συντελεστές που κλιμακώνονται από 0,1% έως 1%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr