Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της Σουηδίας Anders Tegnell είχε υποστηρίξει ότι τον αρχικό υψηλό αριθμό θανάτων της Σουηδίας από Covid-19 θα ακολουθούσε ένα «υψηλό επίπεδο ανοσίας» στο δεύτερο κύμα, στο οποίο επίσης «ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν πιθανότατα αρκετά χαμηλός».

Ωστόσο, σήμερα οι νοσηλείες από Covid-19 αυξάνονται ταχύτερα στη Σουηδία από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, ενώ στη Στοκχόλμη -το κέντρο τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου κύματος στη χώρα- ένα στα πέντε τεστ είναι θετικό, υποδηλώνοντας ότι ο ιός είναι ακόμη πιο διαδεδομένος από τα επίσημα στοιχεία.

Η Σουηδία είναι σήμερα σε χειρότερη κατάσταση από τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία σε κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού τους.

  • «Μέχρι στιγμής, η στρατηγική της Σουηδίας έχει αποδειχθεί δραματική αποτυχία», δηλώνει η Lena Einhorn, Σουηδέζα ιολόγος που ασκεί κριτική κατά της στρατηγικής της χώρας της. «Πριν από τέσσερις ημέρες είχαμε οκτώ φορές υψηλότερα κατά κεφαλήν περιστατικά από τη Φινλανδία και τρεισήμισι φορές περισσότερα από τη Νορβηγία. Υποτίθεται ότι αυτές θα ήταν χειρότερα από εμάς το φθινόπωρο, επειδή επρόκειτο να έχουμε ανοσία».

“Είναι μεγάλο μυστήριο ποιος έχει ανοσία και ποιος όχι”

Ο ίδιος ο κ. Tegnell είπε στην εκδήλωση Global Boardroom των FT την Τετάρτη ότι είναι μεγάλο μυστήριο ποιος έχει ανοσία και ποιος όχι. Επέμεινε ωστόσο ότι η Covid-19 θα τραβήξει μακροπρόθεσμα και ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να έχεις μία βιώσιμη στρατηγική, που θα μπορεί να λειτουργεί για πολλούς μήνες ή και χρόνια.

Η Σουηδία επιμένει στη στρατηγική της, η οποία είναι διαφορετική από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να προχωράει σε lockdown. Αντ’ αυτού, ο οργανισμός δημόσιας υγείας εκδίδει συστάσεις σχετικά με την κοινωνική αποστασιοποίηση, την υγιεινή των χεριών και την εργασία από το σπίτι. Είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν υποχρεώνει τους ανθρώπους να φορούν μάσκες προσώπου έξω από τα νοσοκομεία.

Πηγή: economico.gr