«Το ΠΑΣΟΚ έπαθε… ΣΥΡΙΖΑ»: η φράση ανήκει σε πολιτικό αναλυτή, ο οποίος, μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις στελεχών του κόμματος που αφορούσαν στη φορολογική πολιτική, προσπάθησε να αναλύσει πώς σε σύντομο χρονικό διάστημα το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε να δέχεται από τη ΝΔ πανομοιότυπη κριτική με αυτή που ασκείται και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλώσεις για τους φόρους

Όταν μέσα σε λίγες ημέρες τρία από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη του κόμματος (Χρονοπούλου, Δουδώνης και Παραστατίδης) προβαίνουν σε δηλώσεις σχετικά με το δέον γενέσθαι περί τη φορολογική πολιτική, μιλώντας για έκτακτη φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων, αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων και παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ, είναι προφανές ότι το κόμμα, το οποίο διεκδικεί το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει κάποια… ζητήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται.

Κι αν επισήμως διαψεύδει… μετά βδελυγμίας τέτοιες θέσεις -όπως και τα στελέχη που τις εξέφρασαν, μιλώντας για «σαρδάμ» και παρερμηνείες- και τονίζει ότι αυτά δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του, εντούτοις, και μόνο το γεγονός ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ επαναφέρουν στο προσκήνιο πολιτικές για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάστηκε δύο φορές από τους πολίτες στην κάλπη, σίγουρα δεν δημιουργεί τις καλύτερες προοπτικές για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Επίθεση Μαρινάκη

Το αν οι θέσεις αυτές είναι σωστές ή λάθος είναι, κυριολεκτικά… άλλου παπά ευαγγέλιο. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα στελέχη αυτά βγαίνουν εκτός γραμμής σε μια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι αποτελεί μια πιο σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι πολίτες μπορούν να το εμπιστευθούν για να αποτελέσει ένα αντίβαρο στη ΝΔ, η οποία, από την πλευρά της, επιδιώκει να πιέσει ασφυκτικά οτιδήποτε βρίσκεται, τόσο στα δεξιά της όσο και στα αριστερά της.

Την κατάσταση αποτύπωσε με ανάρτησή του στο facebook o γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος σημείωσε ότι «μετά από τις κωμικοτραγικές αντιφάσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την κοστολόγηση του προγράμματός τους, έφτασαν στο σημείο να το εξαφανίσουν τελείως! Συγκεκριμένα: το πολυσέλιδο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκε στις 11/12/2022 και ήταν αναρτημένο μέχρι σήμερα το πρωί. Πλέον, όμως, αντί ακόμη και για αυτό το γενικόλογο πρόγραμμα, οι πολίτες μπορούν να βρουν ένα τετρασέλιδο με συνθήματα, χωρίς καμία ανάλυση, καμία εξειδίκευση, καμία κοστολόγηση».

Οι στόχοι της ΝΔ

Στην ουσία, οι τοποθετήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ μοιάζουν να αναδιατάσσουν -σε βαθμό που ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί- το πολιτικό σκηνικό, 25 μέρες πριν τις εκλογές και να επιτρέψουν στη ΝΔ να «οριοθετήσει» εκ νέου τη θέση της μέσα στο εκλογικό σώμα, αλλά και να απευθυνθεί σε ένα κοινό που ενδεχομένως σκεπτόταν να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ, ιδίως μετά την εμφατική νίκη της ΝΔ στις 21 Μαΐου, αλλά και την ενίσχυση του κόμματος σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2019, η οποία δημιούργησε προσδοκίες.

Για την ιστορία, το ΠΑΣΟΚ απάντησε στον Π. Μαρινάκη σημειώνοντας ότι «το κείμενο που έχουν screenshot στη ΝΔ είναι το κείμενο διαβούλευσης που είχε κατατεθεί το φθινόπωρο. Στις προηγούμενες εκλογές ο Ανδρουλάκης έκανε δημόσια θεματική εκδήλωση παρουσιάζοντας τις 12 προγραμματικές προτεραιότητες». Το ερώτημα είναι πόσοι να πειστούν και πόσοι θα στηρίξουν, όταν θα γίνει η σούμα το βράδυ της 25ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr