προκαταβολή φόρου

Τη μείωση της προκαταβολής φόρου τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες αποφάσισε η κυβέρνηση με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «λουκέτου» λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Στα 900 εκατ ευρώ το κόστος του μέτρου

Η προκαταβολή φόρου που θα καταβληθεί φέτος θα ανέλθει στο 70% του φόρου που θα προκύψει για τα νομικά πρόσωπα, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες η προκαταβολή μειώνεται περαιτέρω και διαμορφώνεται από τούδε και στο εξής στο 55% του φόρου.

Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ και θα επιβαρύνει τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής), αρχικά η κυβέρνηση είχε υπολογίσει να εισπράξει από τις επιχειρήσεις το ποσό των 3,4 δισ. ευρώ, ενώ πλέον το ποσό αυτό περιορίζεται στα 2,2-2,5 δισ. ευρώ.

Παράδειγμα: επιχείρηση εμφανίζει κέρδη για πρώτη φορά 30.000 ευρώ στη φετινή φορολογική δήλωση.
• Φόρος εισοδήματος με συντελεστή 24%: 7.200 ευρώ.
• Προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100%: 7.200 ευρώ.
• Συνολική φορολογική επιβάρυνση πριν από τη μείωση της προκαταβολής: 14.400 ευρώ.
• Προκαταβολή φόρου με συντελεστή 70%: 5.040 ευρώ.
• Συνολική επιβάρυνση μετά το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου: 12.240.
• Οφελος: 2.160 ευρώ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Στους μεγάλους κερδισμένους είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Μετά τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας στο 9% και της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για τα εισοδήματα του 2020 όσο και του 2021, έρχεται και η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55% από 100% που ήταν μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, όσοι δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 θα δουν φέτος τον φόρο να μειώνεται κατά περίπου 60% ή διαφορετικά κατά 1.300 ευρώ.

Τα οφέλη όμως για τους ελευθέρους επαγγελματίες διευρύνονται όπως προαναφέρθηκε και εκτός από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή μειώνεται και η προκαταβολή φόρου.

Συγκεκριμένα, φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και εμφανίζει για πρώτη φορά καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου άλλα 900 ευρώ (9%), δηλαδή σύνολο 1.800 ευρώ.

Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 900 ευρώ και προκαταβολή φόρου 495 ευρώ σύνολο 1.395 ευρώ.

Συνεπώς, το όφελος για το φυσικό πρόσωπο ανέρχεται στα 405 ευρώ, ενώ εάν προστεθεί και το όφελος από τη μείωση των συντελεστών της κλίμακας το κέρδος θα φθάσει τα 1.705 ευρώ.

Τί προσδοκά η κυβέρνηση

Με τη μείωση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών (συντελεστές, εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου) η κυβέρνηση προσδοκά στην αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ καταβάλλοντας ελάχιστους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο.

Το οικονομικό επιτελείο θα αναμένει και τις φετινές δηλώσεις και εφόσον διαπιστωθεί ή υπάρχουν υπόνοιες απόκρυψης εισοδημάτων, θα «τρέξει» διασταυρώσεις σε όλους τους κλάδους των επαγγελματιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr