Πόσοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος μικρότερο ΕΝΦΙΑ

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν τους επόμενους μήνες μειωμένο ΕΝΦΙΑ γιατί λόγω της πανδημίας είχαν σημαντική μείωση στα ετήσια εισοδήματα τους.

Μειωμένος ΕΝΦΙΑ για 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και τα εισοδήματα που δηλώθηκαν, περίπου 1.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ ενώ και αρκετοί ιδιοκτήτες, υπολογίζονται από 70.000-80.000, θα έχουν πλήρη απαλλαγή.

Τα ενημερωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα για επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα αναρτηθούν το διαδίκτυο (www1.aade.gr) στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το δημόσιο αναμένεται να εισπράξει από τον ΕΝΦΙΑ περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σε έξι δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2022.

Ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το υπουργείο Οικονομικών να δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να καταβάλλουν μαζί τις δύο πρώτες δόσεις στο τέλος Οκτωβρίου, χωρίς να επιβαρυνθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Όπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξετάζεται το ενδεχόμενο να «έχει την δυνατότητα ο πολίτης να πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου είτε στις 30 Σεπτεμβρίου είτε στις 31 Οκτωβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση. Θα το αξιολογήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες όσο πλησιάζουμε στο τέλος του μήνα».

Η πρόταση αυτή εξετάζεται, αφού λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τρείς δόσεις του φόρου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο

Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του προηγούμενου έτους. Λιγότερο φόρο θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες  των οποίων τα ακίνητα λόγω παλαιότητας φορολογούνται με μικρότερο συντελεστή.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 50% για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων

  • Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, δηλαδή του 2020, δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
  • Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
  • Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Ποιοι έχουν πλήρη απαλλαγή

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ (100%) έχουν οι οικογένειες, που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα με ποσοστό 80% και άνω,  εφόσον πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
  • Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr