Ποτάμι οργής στην Τουρκία για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Ποτάμι οργής στην Τουρκία προκαλεί η στρατηγική αμυντικη συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ – μια συμφωνία, η οποία έρχεται σε συνέχεια του ελληνογαλλικού συμφώνου το οποίο επίσης δεν είδε με καθόλου καλό μάτι η Αγκυρα.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης βλέπουν την συμφωνία ως «απειλή πολέμου» από την πλευρά της Ελλάδας, με τις αντιδράσεις τους να φθάνουν ακόμη και σε ακραίες μορφές με χαρακτηριστικό παράδειγμα την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.

Ποτάμι οργής : «Τι ήπιες Δένδια;»

Με τον ακραία προσβλητικό τίτλο «Τι ήπιες Δένδια;», η εφημερίδα επιτίθεται στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών γράφοντας:

«Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, απείλησε την Τουρκία κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Ο Δένδιας, ο οποίος είπε ότι η κυριαρχία τους απειλείται και ότι είναι έτοιμοι για πόλεμο, ήταν αλαζονικός χωρίς να κοιτάζει το έγκλημά του. Ζητώντας υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Έλληνας υπουργός είπε, ‘Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία απειλή πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει απειλή πολέμου’, είπε»

«Η Ελλάδα δεν πήρε το μάθημα από την ιστορία»

Προκλητική και η Cumhuriyet, σε άρθρο που υπογράφει ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας Ονούρ Οϊμέν  γράφει ότι «η  Ελλάδα δεν παίρνει το μάθημά της από την ιστορία» και σχολιάζει: «Η Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να αλλάξει την ισορροπία με την Τουρκία εδώ και χρόνια, τώρα προσπαθεί να επιτύχει τον στόχο της μέσω στρατιωτικής αποτροπής υπογράφοντας διμερείς αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, υποστήριζαν πάντα την Ελλάδα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη τα δικά τους στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.
Όλες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν υιοθετήσει την προσέγγιση να επηρεάσουν αρνητικά τα ισοζύγια στο Αιγαίο για την Τουρκία αυξάνοντας την αμυντική ισχύ της Ελλάδας. Είναι πιθανό να δούμε τις ΗΠΑ να εγκαταλείπουν την παράδοση 100 αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία ως απόδειξη της προσέγγισής της».

«Ξεκάθαρη η εύνοια  των ΗΠΑ υπέρ της Αθήνας

H Milliyet βλέπει ξεκάθαρη «εύνοια των ΗΠΑ» προς την Αθήνα, επισημαίνοντας:
«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Αθήνα, πανικοβλημένη από την αύξηση της περιφερειακής επιρροής της Τουρκίας, υπέγραψε ένα πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δείχνουν πλέον ξεκάθαρα την εύνοιά της»,

Με τίτλο «Η Ελλάδα πατάει πάνω στην ‘πυρηνική δύναμη’ Γαλλία ενάντια στην Τουρκία»  δημοσιεύει την δική του ανάλυση το πρακτορείο Anadolu .

Όπως αναφέρει, «σε μια περίοδο όπου καταβάλλονται προσπάθειες για να δημιουργηθεί μια θετική ατζέντα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η δήλωση της Αθήνας ότι ‘έχουμε μαζί μας τη Γαλλία που είναι πυρηνική δύναμη’, άνοιξε το δρόμο για μια καινούργια αντιπαράθεση στην ατζέντα των διμερών σχέσεων».

“Ενεργειακός αποκλεισμός της Τουρκίας”

Ο πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Hacı Bayram Veli, Ναίλ Αλκάν λέει στο πρακτορείο ότι η αντιπαράθεση έχει δημιουργηθεί λόγω προσπάθειας αποκλεισμού της Τουρκίας από τους ενεργειακούς πόρους της Μεσογείου, οι οποίοι θα αποδειχθούν σημαντικοί τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, αποκλείει το ενδεχόμενο ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας λόγω της ισχύος της τελευταίας «η οποία δεν είναι Ελλάδα. Η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα».

Ο καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Άγκυρας Τσινάρ Οζέν υποστηρίζει ότι η Συμφωνία αποτελεί αντίβαρο στην αυξανόμενη γεωπολιτική επιρροή της Τουρκίας στη δυτική Αφρική. Ο ίδιος αμφισβητεί τη στρατιωτική αξία της συμφωνίας, συγκρατώντας μόνο την πολιτική της διάσταση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr