εστιατόρια αγορά

Οι εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με τις οποίες αυτή την εβδομάδα θα έχουμε την κορύφωση σε κρούσματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία και την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η αποκλιμάκωση, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο και βάσιμες προσδοκίες ότι επιχειρήσεις και καταστήματα (το λιανεμπλόριο) ανοίγουν και πάλι 22 Μαρτίου.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι λόγω της προόδου του προγράμματος εμβολιασμών αλλά και της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών,  με την άνοδο της θερμοκρασίας,  οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα θα ανοίξουν και δε θα χρειαστεί να κλείσουν ξανά στο άμεσο μέλλον .

Ενδεικτικές του, εύθραυστου ακόμη, σχεδιασμού είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη σύμφωνα με τις οποίες είναι δυνατή η επανέναρξη του λιανεμπορίου και κάποιων άλλων δραστηριοτήτων την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.

Το άνοιγμα της οικονομίας κρίνεται απαραίτητο λόγω και των πεπερασμένων δυνατοτήτων του κρατικού προϋπολογισμού να ενισχύσει επιχειρήσεις και να καλύψει έστω μέρος των μεγάλων απωλειών  που έχουν λόγω του «λουκέτου» με κρατική εντολή.

Χ. Σταϊκούρας: Στόχος το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 Μαρτίου

Ο κ. Σταϊκούρας με χθεσινές δηλώσεις επανέλαβε ότι το μηνιαίο κόστος για τον προϋπολογισμό είναι περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ (μείωση εσόδων και αυξημένες δαπάνες) από τα οποία περίπου τα 750 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στο λιανεμπόριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την έναρξη της κρίσης έως τα τέλη του 2021 θα έχουν διατεθεί για τη στήριξη της οικονομίας περισσότερα από 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Το βασικό μας σενάριο, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Επαναλειτουργία της εστίασης έως το Πάσχα

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει νέο μήνυμα σε ειδικό πενταψήφιο κωδικό ώστε οι καταναλωτές να επισκέπτονται τα καταστήματα για τις αγορές τους. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης «ο περιορισμός θα είναι μόνο χρονικός και όχι χιλιομετρικός, με στόχο να μην υπάρχει συνωστισμός στους δρόμους».

Όσον  αφορά την εστίαση όλα δείχνουν ότι τα καταστήματα θα είναι ανοικτά σε εξωτερικούς χώρους πριν από το Πάσχα, δηλαδή πριν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Ο υπουργός Ανάπτυξης που άφησε ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο είπε χαρακτηριστικά «περάσαμε τη θύελλα και το ναυάγιο και αρχίζουμε να βλέπουμε την ξηρά».

Από τέλη Απριλίου οι πρώτοι τουρίστες

Αλλά και στον τομέα του τουρισμού φαίνεται να υπάρχουν εξελίξεις αφού μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν ειδοποιηθεί από tour operators ότι υπάρχουν κρατήσεις από το εξωτερικό από τα μέσα Μαΐου και σε ορισμένες περιπτώσεις από τις 7 Μαΐου. Ταυτόχρονα αν το επιτρέψουν οι εξελίξεις στην πανδημία δεν αποκλείεται να ανοίξουν τα σύνορα στη Βόρεια Ελλάδα για τουρίστες από τις Βαλκανικές χώρες την περίοδο του Πάσχα.

Πηγή: economico.gr