Πότε και πως θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στην εστίαση και τα γήπεδα

Η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα οδηγεί στον σχεδιασμό για την άρση των υφιστάμενων μέτρων στην εστίαση και στα γήπεδα.

Όλα, ωστόσο,θα κριθούν αύριο Τετάρτη στην συνεδρίαση της επιτροπής λοιμοξιωλόγων, που θα καταθέσει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση, η οποία θα πάρει και τις αποφάσεις και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Το πιθανότερο σενάριο είναι από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου να προχωρήσει η απελευθέρωση της μουσικής στην εστίαση, ενώ θα αυξηθούν και οι θεατές στα γήπεδα.

Αυτά τα δυο σημεία χαλάρωσης προανήγγειλε και ο Θάνος Πλεύρης. «Η βούληση γενικώς είναι της κυβέρνησης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πάντοτε βέβαια με γνώμονα τη δημόσια υγεία, να επανέλθουμε στην κανονικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Η πλήρης άρση των μέτρων αναμένεται από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, οπότε και θα διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στην διασκέδαση πράγμα που σημαίνει ότι θα επιστρέψουν και τα κέντρα διασκέδασης και τα κλαμπ.

Τι μηνύματα στέλνει η κυβέρνηση

“Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, πρωτίστως η μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, υποδεικνύουν ότι υπάρχει προοπτική αποκλιμάκωσης, γεγονός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία”, ανέφεραν χθες βράδυ κυβερνητικοί κύκλοι.

‘Παρά ταύτα, συνέχιζαν, δεν υπάρχει φυσικά κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η πανδημία είναι εγγενώς απρόβλεπτη και σταθερά επικίνδυνη, χαρακτηριστικό που επιτείνεται από τη μεγάλη μεταδοτικότητα της κυρίαρχης παραλλαγής Όμικρον αλλά και από την αύξηση της διασποράς του ιού σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Τα στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία μας δείχνουν ότι 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και ότι περισσότεροι από 85% των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα, αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην κοινότητα δύο παραλλαγές του ιού, η Όμικρον και η Δέλτα, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί τις μισές νοσηλείες και κατά κανόνα βαρύτερη συμπτωματολογία, παρά το γεγονός ότι έχει εκτοπιστεί σε σημαντικό βαθμό.”

Η πορεία των εμβολιασμών

Στο μεταξύ, το μέτρο της του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω απέδωσε, καθώς ο αριθμός των μη εμβολιασμένων που ανήκουν σε αυτή την ευάλωτη ηλικιακή ομάδα μειώθηκε κατά 208.000 σε ενάμιση μήνα.

Αυτή τη στιγμή το 90,2%, των πολιτών άνω των 60 ετών, έχουν εμβολιαστεί, μέγεθος κρίσιμο δεδομένης της ηλικιακής διαστρωμάτωσης της Ελλάδας.

Σε όσους παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί η κυβέρνηση απευθύνει πρόσκληση να επιλέξουν τον εμβολιασμό το ταχύτερο δυνατό. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, προστατεύοντας κυρίως από την βαριά νόσο. Άλλωστε, περισσότεροι από 7,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν πλέον λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση και περισσότεροι από 7,2 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ οι δικαιούχοι της ενισχυτικής δόσης την έχουν λάβει ή έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους σε ποσοστό 84,2%.

Η απόφαση για την υποχρεωτικότητα λήφθηκε με δεδομένο ότι 9 στους 10 θανάτους που αποδίδονται στην Covid αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών, 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.

Το εμβολιαστικό τείχος ενισχύεται σταθερά. Για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα ώστε σε 26 νησιά μεγέθους περίπου 1.000 κατοίκων οι γονείς να κλείσουν ραντεβού σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί 65.000 παιδιά της ηλικίας 5 έως 11 ετών και είναι προγραμματισμένα ραντεβού για ακόμα 57.000.

Παράλληλα, μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για χορήγηση τέταρτης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους, ανοίγει την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου  η πλατφόρμα για να κλείνουν τα  ραντεβού τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr