Πότε και πώς θα κηρυχθεί επίσημα το τέλος της πανδημίας

Ενα από τα ερωτήματα που απασχολούν εδώ και καιρό την ανθρωπότητα είναι το πότε και πώς θα κηρυχθεί επίσημα το τέλος της πανδημίας του κοροναϊού.

Δεν υπάρχει σαφής ορισμός για το πότε ξεκινά και πότε τελειώνει μια πανδημία και το κατά πόσο αποτελεί απειλή μια παγκόσμια επιδημία μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα.

«Είναι κάπως υποκειμενική κρίση γιατί δεν αφορά μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων. Εχει να κάνει με τη σοβαρότητα και τον αντίκτυπο», λέει ο Δρ. Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πότε μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει τελειώσει η πανδημία 

Τον Ιανουάριο του 2020, ο ΠΟΥ χαρακτήρισε τον ιό ως παγκόσμια κρίση υγείας «διεθνούς ανησυχίας». Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο, η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών περιέγραψε το ξέσπασμα ως «πανδημία», από τη στιγμή που ο ιός είχε εξαπλωθεί σχεδόν σε κάθε ήπειρο.

Η πανδημία μπορεί να θεωρηθεί ευρέως ότι έχει τελειώσει όταν ο ΠΟΥ αποφασίσει ότι ο ιός δεν αποτελεί πλέον επείγουσα κατάσταση διεθνούς ανησυχίας, έναν χαρακτηρισμό που η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων επανεξετάζει κάθε τρεις μήνες. Αλλά το πότε οι πιο οξείες φάσεις της υγειονομικής κρίσης χαλαρώνουν εντός των χωρών μπορεί να ποικίλλουν.

Με την πάροδο του χρόνου

«Δεν πρόκειται να υπάρξει μια μέρα που κάποιος θα πει, ″Εντάξει, η πανδημία τελείωσε″», εξηγεί ο Δρ. Κρις Γουντς, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Duke. Αν και δεν υπάρχουν καθολικά συμφωνημένα κριτήρια, λέει ότι οι χώρες πιθανότατα θα προσβλέπουν σε μια σταθερή μείωση των κρουσμάτων με την πάροδο του χρόνου.

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι η COVID-19 τελικά θα καταστεί ένας πιο προβλέψιμος ιός, όπως η γρίπη, που σημαίνει ότι θα προκαλεί από κάποιο σημείο και μετά εποχικές εξάρσεις, αλλά όχι τα τεράστια ξεσπάσματα εκρήξεις που βλέπουμε αυτή τη στιγμή.

Αλλά ακόμα και τότε, ο Γουντς λέει ότι ορισμένες συνήθειες, όπως η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, μπορεί να συνεχιστούν. «Ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας, ο κορονοϊός θα εξακολουθεί να είναι μαζί μας», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr