Μείωση ΕΝΦΙΑ

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την προεκλογική εξαγγελία της και να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ συνολικά κατά 30%. Μέχρι σήμερα η μείωση του φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων έχει φθάσει το 22% και απομένει το υπόλοιπο 8%.

Η μείωση αυτή κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες παραμένει στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και θα εξεταστεί για το 2022, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

“Κλειδί” η πορεία των εσόδων

Η πορεία των εσόδων το επόμενο διάστημα και τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους, που θα δοθούν στη δημοσιότητα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, θα κρίνουν εν πολλοίς τις κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες θα γίνουν γνωστές τον Οκτώβριο με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2022 στη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε ότι «η εικόνα στα έσοδα είναι καλή, έχουμε συν 2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Είναι καλή η πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και του τουρισμού. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, λόγω και των αναταράξεων στο υγειονομικό πεδίο παγκοσμίως, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την ανάπτυξη της χώρας το 2021.

Όταν θα έχουμε όλα αυτά τα δεδομένα, θα τα σταθμίσουμε και θα καταθέσουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 στις αρχές Οκτωβρίου. Τότε θα έχουμε εικόνα για το δημοσιονομικό χώρο του 2022, άρα θα έχουμε και μια εικόνα- που προφανώς θα προϊδεάσουμε και στη ΔΕΘ- για το τι δυνατότητες θα έχουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών».

“Τον Νοέμβριο ο νέος ΕΝΦΙΑ”

Αναφερόμενος ειδικότερα στον ΕΝΦΙΑ ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα αποφασισθεί τον Νοέμβριο όταν «τότε θα έχουμε εικόνα της άσκησης που τρέχει και ενσωματώνει τις νέες αντικειμενικές αξίες», επισημαίνοντας, παράλληλα ότι «έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρχει συνολικά επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ.

Για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ και την υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας  της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε «έχουμε μια εκκρεμότητα για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, ή πρώτη μας ενέργεια ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Αυτή η εκκρεμότητα υπάρχει και είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζουμε για το 2022».

Τέλος ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στο σύστημα λόγω των διαφορών μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών και όπως είπε «αυτές οι στρεβλώσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr