ΠΟΥ εμβόλια

Τα προκαταρκτικά στοιχεία σε ό,τι αφορά την μετάλλαξη «Όμικρον» δείχνουν πως το νέο στέλεχος θα οδηγήσει σε υψηλότερη μεταδοτικότητα το ιού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι από την «Όμικρον», ωστόσο πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για να εξεταστούν όλα τα στοιχεία για το νέο στέλεχος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «συνιστάται οι παραγωγοί των εμβολίων να επιταχύνουν την προσαρμογή των υπαρχόντων σκευασμάτων και να μην περιμένουν μέχρι να χτυπήσει το “τελευταίο κουδούνι”».

Παγκόσμια προσπάθεια 

Νωρίτερα, αρμόδια επιστήμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοίνωσε μια παγκόσμια προσπάθεια με συντονισμένες έρευνες επείγοντος χαρακτήρα που θα μας επιτρέψουν μέσα στις επόμενες ημέρες να γνωρίζουμε κατά πόσον τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του κοροναϊού αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και την «Όμικρον».

Ούτε λίγο ούτε πολύ περί τους 450 επιστήμονες ανά τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε άμεση διαδικασία απομόνωσης του εκτεταμένα μεταλλαγμένου στελέχους από ασθενείς, αναπτύσσοντάς το στα εργαστήρια, επαληθεύοντας τη γενετική του δομή και εντοπίζοντας τρόπους για δοκιμή του σε δείγματα πλάσματος αίματος, δήλωσε η Άνα-Μαρία Ενάο-Ρεστρέπο, επικεφαλής της ομάδας του ΠΟΥ για την έρευνα και την ανάπτυξη σε εμβόλια και καινοτομίες κατά τη διάρκεια επιδημιών.

«Ευελπιστούν ότι αυτό θα ολοκληρωθεί μέσα σε μερικές ημέρες, αλλά θεωρώ ότι δεν πρέπει να τους πιέσουμε να το κάνουν μέσα σε τρεις μέρες. Ας πούμε ότι θα γίνει εντός δύο εβδομάδων», δήλωσε από τη Γενεύη την Τετάρτη.

Κατεπείγουσα μελέτη

Η κατεπείγουσα μελέτη των επιστημόνων αφορά στον έλεγχο πλάσματος προερχόμενο από άτομα που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή που έχουν ανοσία χάρη σε διάφορα εμβόλια, ώστε να εκτιμήσουν την απαιτούμενη συγκέντρωση αντισώματα για την εξουδετέρωση ή έστω παρεμπόδιση του νέου στελέχους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr