Που οφείλεται η εντυπωσιακή ανατίμηση στο ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί κύριο στοιχείο της μεσογειακής και ελληνικής κουζίνας, αλλά και βασικό προϊόν των χωρών του Νότου;

Οι ειδικοί την αποδίδουν στην ξηρασία που πλήττει την Ισπανία αλλά και οι φετινοί καύσωνες και στην Ιταλία, σε συνδυασμό με τις καταστροφές από πυρκαγιές, που οδηγούν σε μειωμένη σοδειά ακόμα και κατά 50%. Αυτό ενισχύει τις ελληνικές εξαγωγές αλλά οδηγεί και σε ράλι τιμών στην εγχώρια αγορά.

  • Οι αύξηση τιμών στο λάδι, τα λαχανικά και τα τυροκομικά δε δικαιολογεί ωστόσο την ακρίβεια σε ταβέρνες και εστιατόρεια που πουλάνε μια χωριάτικη σαλάτα σε τιμή που φτάνει και 6 φορές το κόστος των προϊόντων – όπως δείχνει και το εξαιρετικό γράφημα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ:

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, στα μέσα του Ιουλίου, οι μέσες τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην ΕΕ ξεπερνούσαν σημαντικά τα 6,5 ευρώ ανά κιλό, ενώ στην Ελλάδα ήδη οι τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχουν διαμορφωθεί μεταξύ 7,2-7,5 ευρώ ανά κιλό με συμφωνίες πρόσφατα να κλείνουν στα 8-8,2 ευρώ.

Η αυξημένη ζήτηση επηρεάζει ήδη τις τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ και μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές των ελαίων αυξήθηκε κατά 10,6% σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τον Ιούνιο η τιμή του ελαιολάδου είχε αυξηθεί κατά 21,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Μάλιστα σήμερα οι λιανικές τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ κυμαίνονται από 6,5 ευρώ τα ιδιωτικής ετικέτας το λίτρο έως 11,65 ευρώ το λίτρο το επώνυμο έξτρα παρθένο, με τους λιανεμπόρους να μην μπορούν να προβλέψουν πού θα σταματήσει το ράλι αυτό.

Η παραγωγή

Βασικός λόγος της εκτόξευσης, φέτος, των τιμών, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, είναι η ραγδαία πτώση της παραγωγής στην Ισπανία, η οποία έδινε μέχρι το 2021 περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής (1,7 εκατ. τόνους) και μειώθηκε στους 660.000 τόνους με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες και για το 2023. Αντίστοιχα και η Ιταλία εκτιμάται ότι θα έχει μικρότερη παραγωγή κατά 50.000 τόνους, δηλαδή 300.000 τόνους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), η μέση τιμή, ανά κιλό, είναι στην Ιταλία, για το έξτρα παρθένο πάνω από 7 ευρώ (Μπάρι) και φτάνει στα 10 ευρώ (Πεσκάρα), ενώ στην Τυνησία είναι πάνω από 6 ευρώ ανά κιλό με αυξητικές τάσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Στην Ισπανία η μέση τιμή τις τελευταίες εβδομάδες είναι πάνω από τα 6,60 ευρώ.

Οι προβλέψεις θέλουν σύντομα οι τιμές στη χονδρική να ξεπεράσουν τα 7,5-8 ευρώ.

Οι Ελληνικές εξαγωγές

Η κατάσταση αυτή στρέφει τις δύο αυτές χώρες στην Ελλάδα για να καλύψουν τη δική τους εσωτερική ζήτηση γεγονός που ενισχύει τις ελληνικές εξαγωγές αλλά και τις τιμές και στην εγχώρια αγορά. Όμως και στην Ελλάδα η αύξηση του καλλιεργητικού κόστους, η έλλειψη εργατικού δυναμικού για τη συγκομιδή και καταστροφές που σημειώθηκαν από πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές δημιουργούν δυσκολίες με άμεση επίδραση στις τιμές.

Επιπλέον στην Ελλάδα φέτος αναμένεται η ελαιοκομική περίοδος 2023-24 να έχει σχετικά μειωμένη παραγωγή, ειδικά, σε περιοχές, όπου πέρυσι υπήρξε καλή παραγωγή λόγω της «κυκλικότητας» με την οποία δίνει καρπό το ελαιόδεντρο, ενώ και οι καύσωνες του Ιουλίου επηρέασαν την καρποφορία.

Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ (Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σκούφου)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr