Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η επιβαρυντική για το ευρώ ισοτιμία με το δολάριο ευθύνονται για την επιστροφή των αυξήσεων των καυσίμων στις τιμές καταναλωτή. Η βενζίνη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει αυξηθεί κατά 5 λεπτά το λίτρο, ενώ μεγάλη αύξηση έχει σημειωθεί στο πετρέλαιο κίνησης όπου εκεί η αύξηση φθάνει μέσα σε μια εβδομάδα τα 15 λεπτά το λίτρο.

Το πετρέλαιο διεθνώς έχει αυξηθεί και από τα 95-96$ που είχε υποχωρήσει, κινείτο μέχρι την Τετάρτη στην περιοχή άνω των 100$. Η τιμή του Brent στις διεθνείς ταυτή την εβδομάδα έφτασε να είναι 10 δολάρια πιο ακριβή απ’ ό,τι την περασμένη.

Ο δεύτερος επιβαρυντικός παράγοντας για τις τιμές στις αντλίες των πρατηρίων είναι η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Πριν από μια εβδομάδα η ισοτιμία βρισκόταν κοντά στο 1. Πλέον, με 1 ευρώ αγοράζεις περίπου 99 λεπτα του δολαρίου. Η διαφορά της ισοτιμίας και η αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού δίνουν το σήμα για νέες αυξήσεις και στην καταναλωτική τιμή.

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου

Ωστόσο, πτωτικά κινήθηκαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με το brent αλλά και το αμερικανικό αργό να καταγράφουν τις πρώτες απώλειές τους σε τρεις συνεδριάσεις, εν μέσω προσδοκιών για μια συμφωνία μεγάλων δυνάμεων – Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που μπορεί να ξαναφέρει εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια ιρανικου πετρελαίου στη διεθνή αγορά.

Οι traders αναμένουν επίσης κατά πόσον οι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί που συσπειρώνονται στο καρτέλ του OPEC θα αποφασίσουν να περικόψουν την παραγωγή τους για να στηρίξουν τις υψηλές τιμές, στη συνεδρίασή τους σε λίγότερο από δύο εβδομάδες.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Οκτωβρίου, έχασε 1,88 δολ. ή 1,9%, κλείνοντας στα 99,34 δολάρια το βαρέλι.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Οκτωβρίου κατέγραψε απώλειες της τάξης των 2,37 δολ. ή 2,5%, κλείνοντας στα 92,52 δολ. το βαρέλι.

Το νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ

Το νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, στο ένα σκέλος του θα περιέχει μέτρα κατά της ακρίβειας, όπως τη συνέχιση επιδοτήσεων στο ρεύμα, αυξημένο επίδομα θέρμανσης, ακόμη και επιταγή ακρίβειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει και μόνιμες παρεμβάσεις από το 2023, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και η αύξηση των συντάξεων ώστε να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών

Oι εξελίξεις και στην αγορά των καυσίμων τις επόμενες ημέρες θα κρίνουν τελικά το εάν ένα νέο fuel pass θα ενταχθεί στη δέσμη μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό, πάντως, το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας νέος κύκλος fuel pass.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr