Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενδέχεται να επεκταθεί πολύ μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή, όπως εκτίμησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, καταδικάζοντας απερίφραστα τους βομβαρδισμούς αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας πως είναι λάθος να τιμωρούνται αθώοι – γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι – για εγκλήματα άλλων.

Σε συνάντησή του με θρησκευτικούς ηγέτες διαφόρων δογμάτων είπε, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποίησε επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στους οποίους τόνισε πως πρέπει να σταματήσει η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή, άλλως υπάρχει κίνδυνος για πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη.

“Καθήκον μας σήμερα, το βασικό μας καθήκον, είναι να σταματήσουμε την αιματοχυσία και τη βία”, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. “Διαφορετικά, περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης ενέχει σοβαρές, εξαιρετικά επικίνδυνες και καταστροφικές συνέπειες. Όχι μόνο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θα μπορούσε να εξαπλωθεί πολύ μακρύτερα από τα όρια της Μέσης Ανατολής“.

Επικρίνοντας τη Δύση σχολίασε, ότι ορισμένες δυνάμεις – τις οποίες δεν κατονόμασε – επιδιώκουν να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση και να εμπλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στη σύγκρουση. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ.Πούτιν, να “προκληθεί κύμα χάους και αμοιβαίου μίσους όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και πέρα από αυτήν. Για τον σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων, προσπαθούν να χειραγωγήσουν εθνικά και θρησκευτικά αισθήματα εκατομμυρίων ανθρώπων”, υποστήριξε.

Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες Ισραηλινών και πολιτών άλλων χωρών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Επανέλαβε, ότι η Μόσχα εξακολουθεί να υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών στην Ισραηλινο-Παλαιστινιακή διένεξη, θεωρώντας πως είναι η μόνη λύση για μια βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι θεωρεί πως το Ισραήλ διαπράττει σφάλμα συνεχίζοντας το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας εν είδει αντιποίνων για τη σφαγή και την ομηρία εκατοντάδων ανθρώπων από τη Χαμάς. “Είναι εξίσου σαφές για εμάς ότι δεν πρέπει αθώοι να καθίστανται υπεύθυνοι για εγκλήματα που διέπραξαν άλλοι”, είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι στη Λωρίδα της Γάζας “εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη, τροφή, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και ιατρική περίθαλψη”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr