Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία δεν υφίσταται πλέον, κατηγορώντας το Κίεβο για την κατάρρευση της συμφωνίας. Ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε ότι η Μόσχα αναγνώρισε τις δύο αποσχισθείσες “Δημοκρατίες” εντός των ορίων των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, αν και κάποια κομμάτια των περιοχών αυτών ελέγχονται από ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις.

  • Σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι μια Ουκρανία οπλισμένη μέχρι τα δόντια είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποστρατικοποιηθεί.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στις αποσχισθείσες περιοχές, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι αυτή την στιγμή είναι αδύνατο να προβλέψεις κάποιος τις συγκεκριμένες δράσεις των ρωσικών μονάδων στο Ντονμπάς. Οι πιθανές ενέργειες μας στο Ντονμπάς θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στο πεδίο, ανέφερε.

“Πράσινο φως” για την αποστολή των στρατευμάτων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε και έλαβε εντολή από το Άνω Σώμα του ρωσικού κοινοβουλίου (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας) προκειμένου να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στο εξωτερικό, μετά την επίσημη αναγνώριση των δύο περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ” (DPR) και της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ” (LPR).

Όπως μετέδωσε το Reuters και το Russia Today, απευθυνόμενος στο Σώμα στην απογευματινής συνεδρίασης, ένας από τους αναπληρωτές υπουργούς Άμυνας της χώρας δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή και ζήτησε να εγκριθεί η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό.

Πριν από την ψηφοφορία, εκπρόσωποι των επιτροπών δήλωσαν ότι υποστήριξαν την εξουσιοδότηση, λέγοντας ότι τα στρατεύματα θα μπορούσαν να σταλούν στο Ντονμπάς ως ειρηνευτικές δυνάμεις. Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είπε ότι τα στρατεύματα θα “δημιουργήσουν κανονικές συνθήκες για τη ζωή των ανθρώπων και θα διασφαλίσουν την ασφάλεια” εκεί.

Σύμφωνα με το Reuters η εν λόγω εντολή επιτρέπει στη Ρωσία να χτίσει στρατιωτικές βάσεις εκεί, να αναπτύξει στρατεύματα, να συμφωνήσει σε μια κοινή αμυντική στάση και να ενισχύσει την οικονομική ολοκλήρωση.

Οι συνθήκες επικυρώθηκαν την Τρίτη και από τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου, καθώς και από τα νομοθετικά σώματα σε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ. Ο Πούτιν εξήγησε την απόφασή του σε τηλεοπτικό διάγγελμα αργότερα μέσα στην ημέρα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Κίεβο και ισχυριζόμενος ότι οι ουκρανικές αρχές προσπαθούσαν να τερματίσουν τη σύγκρουση πολλών ετών με τη βία και όχι μέσω διαπραγματεύσεων.

“Δεν ενδιαφέρονται για ειρηνικές λύσεις – θέλουν να ξεκινήσουν ένα Blitzkreig”, είπε ο Πούτιν. “Κάθε μέρα συγκεντρώνουν στρατεύματα στο Ντονμπάς”.

Πηγή: economico.gr