Στο Σότσι της Ρωσίας βρίσκεται σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την πρώτη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από τον Οκτώβριο του 2022.

Ο Ερντογάν έχει διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και στενές σχέσεις και με τη Ρωσία και με την Ουκρανία.

Παρότι το κύριο ζήτημα στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο ηγετών είναι η ενεργοποίηση της συμφωνίας για τα σιτηρά, δεν θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά στο μεγάλο έργο Τουρκίας και Ρωσίας που δεν είναι άλλο από τον πυρηνικό σταθμό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ακουγιού.

Η πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού Ακουγιού θα τεθεί σε λειτουργία έως το επόμενο έτος είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.

«Τώρα η Τουρκία, με την πλήρη έννοια της λέξης, έχει γίνει μέλος της διεθνούς λέσχης των πυρηνικών κρατών μετά την πρώτη καύση στον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Καμία συμφωνία για τα σιτηρά

Αναφορικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά, χωρίς κάποια εξέλιξη που θα επέτρεπε την άρση του αδιεξόδου στη συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ερντογάν ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά όταν όλες οι επιμέρους συμφωνίες θα έχουν εκπληρωθεί, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Πούτιν επανέλαβε ταυτόχρονα την προηγούμενη κριτική του κατά της Δύσης όσον αφορά τη συμφωνία. Η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία τον Ιούλιο, διαμαρτυρόμενη ότι δυσκολεύεται να εξάγει τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα, παρά τις περί του αντιθέτου πρόνοιες της συμφωνίας.

Η συμφωνία η οποία επιτρέπει τις εξαγωγές σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα επιτεύχθηκε το 2022 με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί σύντομα λύση για την αναβίωση της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι με ένα νέο πακέτο προτάσεων για τη συμφωνία, το οποίο θα προετοιμαστεί από τα Ηνωμένα Έθνη, θα είναι εφικτό να καταλήξουμε σε αποτελέσματα.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει από την πλευρά της ότι χρειάζεται για τη Ρωσία, την Ουκρανία και να έχει απευθείας διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ανέφερε ακόμα ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να κάνει ότι χρειάζεται για να φτάσει το σιτάρι σε φτωχές χώρες της Αφρικής, προσθέτοντας ότι Ρωσίας και Τουρκία συμφωνούνε σε αυτό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr