σηματοδοτεί το Πω σηματοδοτεί το προδευτικό κεντρώο πρόσημο της νέας εποχής η κυβέρνηση

Ενα καθαρό ιδεολογικό στίγμα της πολιτικής που θέλει να ασκήσει στη μετά Covid εποχή έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ισπανό ομόλογό του Πέτρο Σάντσεθ. Και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, το πρόσημο που θα χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική θα είναι περισσότερο “κεντρώο” και “προοδευτικό”.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ ήταν το μόνο κόμμα που επέζησε από «τον πολιτικό σεισμό που ουσιαστικά σχεδόν διέλυσε την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα».

  • Αναλύοντας το γιατί συνέβη αυτό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ίσως το πέτυχε διότι έγινε λιγότερο ιδεολογική, πιο πρακτική, πιο προοδευτική και ικανή να κάνει το είδος της μεγάλης σύνθεσης και των αλλαγών που απαιτούνται σε ένα άρδην μεταβαλλόμενο τοπίο».

Η φράση πως η κεντροδεξιά έγινε πιο «προοδευτική» που προσαρμόζεται στο νέο τοπίο είναι τροχιοδεικτική για τις αλλαγές και τις πολιτικές που θα δούμε το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από τα εργασιακά, που ήδη έχουν έρθει στο προσκήνιο.

Προοδευτική μεταρρύθμιση με κεντρώο προφίλ

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ), στο Μαξίμου μιλάνε ήδη για μία μεταρρύθμιση «προοδευτική» με κεντρώο προφίλ καθώς αλλάζει το υφιστάμενο πλαίσιο που ισχύει εδώ και 40 χρόνια το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή πραγματικότητα, αφού το 1982 δεν υπήρχε ούτε διαδίκτυο, ούτε τηλεργασία.

Το σχέδιο νόμου του Κωστή Χατζηδάκη, παρά την σφοδρή κριτική που έχει δεχτεί από την αντιπολίτευση, χαρακτηρίζεται από το Μαξίμου «εργατοκεντρικό» που έχει στον πυρήνα του τον εργαζόμενο και λύνει χρόνιες παθογένειες.

  • Η «κάρτα εργασίας» με στόχο τον έλεγχο του ωραρίου, η δυνατότητα αποσύνδεσης από την τηλεργασία, αλλά και η πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας αποτελούν κεντρικό πυρήνα των αλλαγών.
  • Παράλληλα ενισχύεται η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής του εργαζομένου ενώ δίνεται η δυνατότητα να διαμορφώσει ο ίδιος το ωράριο του.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και άλλες ευνοικές ρυθμίσεις, υπέρ των πολλών, όπως είναι η διεύρυνση της λίστας για περιπτώσεις άκυρης απόλυσης και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας για κλάδους που μέχρι τώρα ήταν στην σκιά, όπως οι εργαζόμενοι σε delivery και κούριερ.

Γιατί η κυβέρνηση θεωρεί ότι “εκτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ”

Κατά τις ίδιες πηγές, τα παραπάνω δεν συνιστούν συντηρητική μεταρρύθμιση, καθώς βάζει τέλος σε προβλήματα που έμπαιναν κάτω από το χαλί για 40 έτη.

Ενδεικτικό είναι πως στο νέο νόμο ρυθμίζεται και το θέμα των απεργιών και του συνδικαλισμού που λόγω της αδιαφάνειας με την οποία λειτουργούσε κατέληγε υπέρ των λίγων και εις βάρος των πολλών.

Κυβερνητικές πηγές προσθέτουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ με την αντιπολίτευση που κάνει στο εν λόγω θέμα εκτίθεται καθώς ίδιες νομοθεσίες ισχύουν και σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, όπου κανείς δεν μπορεί να της χαρακτηρίσει ως «νεοφιλελεύθερη ζούγκλα».

Μπαράζ πρωτοβουλιών με ολική στροφή στην καθημερινότητα

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία ολική στροφή στην καθημερινότητα.

Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες για την κοινή γονική επιμέλεια των παιδιών, τα ζώα συντροφιάς, η, κομβική για την κυβέρνηση, αλλαγή στο καθεστώς των Πανεπιστημίων, η συνέχιση της ψηφιοποίησης του κράτους αλλά και η ολοκλήρωση της διαδικασίας εμβολιασμών, αποτελούν βασικές προτεραιότητες και δείχνουν την στροφή σε καθημερινά προβλήματα.

Από την εξίσωση δεν μπορεί να απουσιάσει και το θέμα των δασικών χαρτών, που η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει μία τάξη σε ένα χάος που ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες.

Μεγάλο βάρος θα πέσει και στην οικονομία, με κομβικό σημείο να αποτελεί η πρώτη εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Φέτος αναμένονται συνολικά 7.9 δις με τον ρυθμό ανάπτυξης να υπολογίζεται στο 4,1% για φέτος και 6% του χρόνου.

Πράσινη μετάβαση και Ταμείο Ανάκαμψης

Από την ατζέντα του πρωθυπουργού δεν θα απουσιάσει το επόμενο διάστημα και η πράσινη μετάβαση που σχετίζεται άμεσα με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Και εδώ είναι εμφανής η κεντρώα προσέγγιση, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ίδια συζήτηση που έλαβε χώρα στο Φόρουμ των Δελφών.

Εκεί ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι η πράσινη μετάβαση ιδεολογική εκ φύσεως; Δεν είμαι σίγουρος. Υπερβαίνει ιδεολογίες».

Τέλος, δύο ξεχωριστές κατηγορίες στις οποίες η κυβέρνηση βάζει ψηλά τον πήχυ για το επόμενο διάστημα και θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό την πολιτική επανεκκίνηση του Σεπτεμβρίου, είναι ο τουρισμός και η ασφάλεια.

Για τον τουρισμό υπάρχει αισιοδοξία, καθώς όλες οι προβλέψεις μιλάνε για ένα καλύτερο από πέρυσι καλοκαίρι. Το εύρος όμως που θα συμβεί αυτό συνδέεται άμεσα με την πορεία της οικονομίας και είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει ευρύτερα το πολιτικό σκηνικό.

Και η ασφάλεια όμως φαίνεται πως έρχεται εμφατικά στο προσκήνιο με την λήξη του λοκ ντάουν καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών ανεξαρτήτων πολιτικής τοποθέτησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr