Σχέδιο ανάκαμψης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen μιλάνε κατά την διάρκεια εκδήλωσης στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Αγοράς, επ’ ευκαιρία της αξιολόγησης του Εθνικού Σχεδίου “Ελλάδα 2.0” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος

Το «πράσινο φως» στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έδωσε η Κομισιόν από τις Βρυξέλλες, σχεδόν ταυτόχρονα με την παρουσίαση στην Αθήνα των δράσεων του «Ελλάδα 2.0» από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το σχέδιο, βάσει του οποίου η Ελλάδα αιτείται χρηματοδότηση ύψους 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ (17,8 δισ. σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. σε δάνεια), πρέπει τώρα να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εντός τεσσάρων εβδομάδων, με ειδική πλειοψηφία (δεν απαιτείται ομοφωνία).

Προκαταβολή 4 δις ευρώ μέσα στον Ιούλιο

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, αυτή η έγκριση θα δοθεί πιθανότατα στη συνεδρίαση του Ecofin στις 13 Ιουλίου, με την Ελλάδα να εισπράττει την προ-χρηματοδότηση ύψους 13% (2,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,7 δισεκατομμύρια σε δάνεια) «πριν από το τέλος Ιουλίου».

Στη συνέχεια, η Ελλάδα, βάσει της επίτευξης των σχετικών οροσήμων και στόχων (το Σχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 331, περισσότερους από την πλειονότητα των υπόλοιπων Σχεδίων), θα αιτείται ανά έξι μήνες 1,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και ανά δώδεκα μήνες 1,8 δισ. σε δάνεια, έως το δεύτερο τρίμηνο του 2026.

Πως θα γίνονται οι εκταμιεύσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει δύο μήνες κάθε φορά για να αξιολογήσει την επίτευξη των οροσήμων και των στόχων, σε διαβουλεύσεις και με τα κράτη-μέλη μέσω της διαδικασίας της Επιτροπολογίας (Comitology).

Σε αντίθεση με την αρχική έγκριση του Σχεδίου, τα κράτη-μέλη δεν θα εγκρίνουν επισήμως την εκταμίευση δόσεων – αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του «φρένου εκτάκτου ανάγκης», αν κάποιο κράτος-μέλος θεωρεί ότι η αξιολόγηση της Κομισιόν δεν είναι επαρκής και ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που συνδέονται με την εκταμίευση.

Βρυξέλλες: “Εξαιρετικά πλούσιο” το ελληνικό σχέδιο

Το ελληνικό σχέδιο χαρακτηρίστηκε από αρμόδια κοινοτική πηγή «εξαιρετικά πλούσιο». Περιλαμβάνει δαπάνες για την πράσινη μετάβαση που αποτελούν το 37,5% των συνολικών δαπανών, σύμφωνα με την ανάλυση της Κομισιόν (ο Κανονισμός για το Recovery and Resilience Facility προβλέπει ένα ελάχιστο ποσοστό 37%). Περιλαμβάνει επίσης δαπάνες 23,3% για την ψηφιακή μετάβαση (με ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό το 20%).

Το “Ελλάδα 2.0” θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 3,3% έως το 2026

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η υλοποίηση του Σχεδίου θα αυξήσει το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2,1-3,3% έως το 2026, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μεταξύ των κρατών-μελών, αντικατοπτρίζοντας το συγκριτικά μεγάλο ποσοστό των επιχορηγήσεων επί της ελληνικού ΑΕΠ αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα επέλεξε να αξιοποιήσει τον πλήρη όγκο των δανείων τα οποία δικαιούται βάσει της κλείδας κατανομής.

Όπως ανέφερε κοινοτική πηγή, ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τις πιθανές θετικές επιπτώσεις στην οικονομία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο, που «θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγάλες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr