Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

«Πράσινο φως» για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς  σε συγκεκριμένες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, όπως είναι οι υγειονομικοί, δίνει η Επιτροπή Βιοηθικής με την εισήγησή της που παραδόθηκε σήμερα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την παράδοση της εισήγησης επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ενώ η πρόταση αναρτήθηκε το μεσημέρι και στον ιστότοπο της Επιτροπής.

Οι τρεις προϋποθέσεις

Ο σχεδιασμός προβλέπει εφαρμογή της υποχρεωτικότητας από το φθινόπωρο, πριν προχωρήσουμε όμως σ’ αυτή την φάση η επιτροπή θέτει τρεις προϋποθέσεις:

  • Να υπάρχουν διαθέσιμες πολλές γραμμές εμβολιασμού  και να υπάρχει δυνατότητα να κάνει οποιοσδήποτε όποιο εμβόλιο επιθυμεί,
  • Να υπάρξουν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα ώστε όλοι να μη χρειάζεται να απομακρυνθούν πολύ από το σπίτι τους για να κάνουν το εμβόλιο. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολίτες σε χωριά που χρειάζεται να μετακινηθούν αρκετά χιλιόμετρα προς το εμβολιαστικό κέντρο, και
  • Να υπάρξει το επόμενο διάστημα, και σε κάθε περίπτωση πριν από την ενεργοποίηση της υποχρεωτικότητας, στοχευμένη ενημέρωση με καμπάνιες προς όλους αλλά και προς ειδικές κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί, οι νέοι ή οι υπερήλικες που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Η καμπάνια κατά πληροφορίες συζητείται να εμπεριέχει και στατιστικά στοιχεία που θα αποδεικνύουν το όφελος από τον εμβολιασμό.

Η εισήγηση για τους υγειονομικούς

Συγκεκριμένα, στην εισήγηση της Επιτροπής ειδικά για τους υγειονομικούς ζητούνται:

  • Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας, κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.
  • Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στη επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  • Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η παραπάνω σύσταση αφορά μόνο στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.

Εισήγηση για απολύσεις εργαζομένων περίπτωση μη εμβολιασμού δεν υπάρχει. Προτείνεται όμως εσωτερική μετακίνηση εάν ο μη εμβολιασμένος είναι σε υπηρεσία πρώτης γραμμής, π.χ. ένας υγειονομικός που δουλεύει σε ΜΕΘ.

Ανοιχτό το τι θα ισχύσει για τους εκπαιδευτικούς

Είναι επίσης  δεδομένο ότι από το ερχόμενο φθινόπωρο θα υπάρχουν προνόμια για εμβολιασμένους, όπως για παράδειγμα η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης.

Οι καμπάνιες αναμένεται να βγουν στον «αέρα» από τον Ιούλιο και μετά, ώστε να «τρέξει» ένα γεμάτο δίμηνο έως τρίμηνο πριν ληφθούν οι όποιες τελικές αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αν πάντως για τους υγειονομικούς είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα υπάρξει υποχρεωτικότητα, υπό αίρεση είναι ακόμα τι θα ισχύσει για τους εκπαιδευτικούς, δεδομένου πως θα έρχονται σε επαφή με μαθητές οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητα εμβολιασμού.

Τα πρώτα προνόμια για εμβολιασμένους

Την ίδια στιγμή, τα πρώτα «προνόμια» θα απολαμβάνουν το επόμενο διάστημα οι πλήρως εμβολιασμένοι: θα μπορούν να επισκέπονται τα γυμναστήρια χωρίς μάσκα και να εισέρχονται στις κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες που ανοίγουν αρχές Ιουλίου με την επίδειξη του πιστοποιητικού τους, χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε self tests.

Από την 1η Ιουλίου, άλλωστε, οι πλήρως εμβολιασμένοι αναμένεται να εξαιρεθούν και από το πρόγραμμα των υποχρεωτικών self tests.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr