Στρατιώτες στο Νίγηρα ανακοίνωσαν πραξικόπημα στην εθνική τηλεόραση.

Είπαν ότι κατέλυσαν το σύνταγμα, ανέστειλαν όλους τους θεσμούς και έκλεισαν τα σύνορα του έθνους.

Ο πρόεδρος του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ κρατείται από στρατεύματα της προεδρικής φρουράς από νωρίς την Τετάρτη.

Του υποσχέθηκε την «ακλόνητη υποστήριξη» της Ουάσινγκτον σε τηλεφώνημα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε επίσης ότι μίλησε με τον πρόεδρο και προσέφερε την πλήρη υποστήριξη του ΟΗΕ στην πλούσια σε ουράνιο χώρα.

Ο Μπαζούμ είναι βασικός σύμμαχος της Δύσης στον αγώνα κατά της ισλαμιστικής μαχητικότητας στη Δυτική Αφρική.

Δύο γειτονικές χώρες, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο, έχουν βιώσει πραξικοπήματα που προκλήθηκαν από εξεγέρσεις τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια.

Και στις δύο χώρες οι νέοι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν έρθει σε ρήξη με τη Γαλλία, την πρώην αποικιακή δύναμη, η οποία επίσης κυβερνούσε προηγουμένως τον Νίγηρα – μια τεράστια, άνυδρη χώρα στην άκρη της ερήμου της Σαχάρας και ένα από τα φτωχότερα έθνη στον κόσμο.

Το πού βρίσκεται ο Μπαζούμ είναι ασαφές, αλλά σε δήλωσή του στο Twitter την Πέμπτη το πρωί είπε ότι «οι επτυχίες που κερδήθηκαν με κόπο θα διασφαλιστούν» και ότι οι Νιγηριανοί που αγαπούν τη δημοκρατία θα φροντίσουν για αυτό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χασούμι Μασούδου αυτοανακηρύχθηκε αρχηγός κράτους και κάλεσε όλους τους δημοκράτες να «κάνουν αυτή την περιπέτεια να αποτύχει».

Στην τηλεοπτική ανακοίνωση την Τετάρτη, ο συνταγματάρχης Maj Amadou Abdramane, μαζί με εννέα άλλους ένστολους στρατιώτες πίσω του, δήλωσε: «Εμείς, οι δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας… έχουμε αποφασίσει να θέσουμε τέλος στο καθεστώς που γνωρίζετε.

«Αυτό ακολουθεί τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας και την κακή οικονομική και κοινωνική διακυβέρνηση».

Είπε επίσης ότι όλοι οι θεσμοί της χώρας έχουν ανασταλεί και ότι οι επικεφαλής των υπουργείων θα φροντίσουν για τις καθημερινές εργασίες.

«Όλοι οι εξωτερικοί εταίροι καλούνται να μην παρεμβαίνουν», συνέχισε. «Τα χερσαία και εναέρια σύνορα είναι κλειστά μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση».

Πρόσθεσε ότι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ από τις 22:00 έως τις 05:00 τοπική ώρα μέχρι νεωτέρας.

Ο συνταγματάρχης Maj Abdramane δήλωσε ότι οι στρατιώτες ενεργούσαν για το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διαφύλαξη της Πατρίδας (CNSP).

ΠΗΓΗ: BBC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr