Ποιοί τραπεζικοί κολοσσοί συζητούν εγκατάσταση στην Αθήνα

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Ακόμη σε εφαρμογή το πρόγραμμα Γέφυρα: Στον πάγο βρίσκεται το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που κανονικά έπρεπε να είχε ξεκινήσει αρχές Ιανουαρίου, καθώς έχει παραταθεί το πρόγραμμα «Γέφυρα» έως τις 31/3/2021 το οποίο να υπενθυμίσουμε ότι αφορά  την επιδότηση δανείων της α’  κατοικίας.

Ισχυρή η ζήτηση του προγράμματος

Επιχειρήσεις και ιδιώτες έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για την επιδότηση των δόσεων των δανείων προκειμένου να μην χάσουν την περιουσία τους, καθώς ο νέος πτωχευτικός κώδικας που “έρχεται’’ την Άνοιξη θα δεσμεύει το σύνολο της περιουσίας των δανειοληπτών για να μπορούν να απαλλαχθούν από τα χρέη.

Προ των πυλών ένα 2ο πρόγραμμα «Γέφυρα» ειδικά για τις επιχειρήσεις: Την επιτακτική ανάγκη για χορήγηση ρευστότητας έχει αναγνωρίσει η Κυβέρνηση η οποία μάλιστα φημολογείται ότι σχεδιάζει νέο πρόγραμμα τύπου «Γέφυρα» το οποίο θα αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από τον covid-19 και οι οποίες  δεν έχουν επωφεληθεί από άλλα κρατικά προγράμματα. Στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή  την Άνοιξη με πόρους από το ΕΣΠΑ.

Ποιες επιχειρήσεις θα  αφορά και γιατί

Yπάρχουν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες αν και έχουν καταγράψει απώλειες το 2020, δεν κατάφεραν να ενταχθούν σε κάποιο από τα μέτρα της Κυβέρνησης για την χορήγηση ρευστότητας και αυτό διότι δεν πληρούσαν κάποια από τα κριτήρια αξιολόγησης.

Πολλοί είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που το προηγούμενο διάστημα διαμαρτύρονταν για αυτόν τον λόγο καθώς πολλά από τα μέτρα έθεταν ως προϋπόθεση στους επιχειρηματίες να είχαν “δυνατούς” ισολογισμούς τα προηγούμενα έτη. Κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο καθώς η προηγούμενη κρίση ήταν παρατεταμένη στην χώρα μας συγκριτικά με την οικονομική κατάσταση που επικρατούσε στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ. Ήταν δηλαδή πολλές οι επιχειρήσεις οι οποίες πριν την έλευση της πανδημίας ακόμη δεν είχαν καταφέρει να ορθοποδήσουν.

Έχουν βοηθήσει οι τράπεζες τις επιχειρήσεις την εποχή του covid-19; 

Τα νέα δάνεια που χορήγησε το τραπεζικό σύστημα στην πραγματική οικονομία τον μήνα Νοέμβριο σύμφωνα με την ΤτΕ υπολογίζονται σε 230 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά υπολογίζονται έως τώρα στα 4 δις ευρώ. Ποσό δηλαδή χαμηλό, αν λάβουμε υπόψιν μας την ρευστότητα που έχουν λάβει από την ΕΚΤ λόγω της έκτακτης ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες έχουν λάβει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον Μάρτιο ρευστότητα η οποία υπερβαίνει τα 39 δισ. ευρώ και η οποία είναι με αρνητικό επιτόκιο.

  • Το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας πηγαίνει στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών παρά στην στήριξη των επιχειρήσεων.

Τα τραπεζικά ιδρύματα λαμβάνουν υπόψιν τους ότι μέχρι και το Νοέμβριο του 2020, το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανέρχεται σε 20.753 εκατ. ευρώ και θέλουν πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις παγωμένες δόσεις ώστε να αποφύγουν νέες ζημιές. Μέχρι τότε όμως η επιχειρηματικότητα θα αντέξει;

Πηγή: economico.gr