Προανακριτική Παππάς

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, για την υπόθεση Καλογρίτσα με τις τηλεοπτικές άδειες, κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Γιάννη Μπούγα, η πρόταση αφορά την διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παράβασης καθήκοντος. Όπως είπε ο κ. Μπούγας, μετά την αξιολόγηση του υλικού προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις για την τέλεση των αδικημάτων.

Την Τετάρτη η ανακοίνωση στην Ολομέλεια

Η πρόταση αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα την Τετάρτη στην Ολομέλεια, ενώ μετά από 10 ημέρες θα εγγραφεί ημερήσια διάταξη και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ψηφοφορία (απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών) για τη σύστασή της.

Πρόεδρος της επιτροπής θα προταθεί από τη ΝΔ να τοποθετηθεί ο βουλευτής Έβρου, Σταύρος Κελέτσης.

Το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου αφορά στα 3 εκατ. ευρώ που φέρεται να έλαβε ο Καλογρίτσας από την εταιρία CCC για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ θα εξεταστούν και σχετικές καταγγελίες από επιχειρηματίες. Στο δε πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος θα εξεταστούν οι χειρισμοί στη διαδικασία του διαγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά πάντως στην υπόθεση Folli Follie, η Βουλή δεν πρόκειται να ασχοληθεί περαιτέρω. Όπως είπε και ο κ. Μπούγας, δεν τίθεται ζήτημα για τους πρώην υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση, ενώ οι περιπτώσεις του βουλευτή Σταύρου Αραχωβίτη αλλά και του Μάκη Μπαλαούρα θα εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη (για τον κ. Αραχωβίτη απαιτείται άρση βουλευτικής ασυλίας).

Τα στοιχεία του “φακέλου Καλογρίτσα”

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση για την σύσταση της προανακριτικής που κατέθεσε η ΝΔ, βασίζεται σε στοιχεία της δικογραφίας που έχει διαβιβαστεί εδώ και λίγο καιρό στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό, οι συντάκτες της πρότασης, επικαλούνται στοιχεία, δηλώσεις, ηλεκτρονική αλληλογραφία με αναφορές στο πρωθυπουργικό γραφείο ως « White Houes» αλλά και στο πρόσωπο που ακούει στο όνομα « White Porscha».

Ακόμα, επικαλούνται τις καταθέσεις Καλογρίτσα που δείχνουν στην κατεύθυνση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, και τον ρόλο που έπαιξε για την συμμετοχή του επικεφαλής του Τοξότης ΑΕ στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με την παροχή εγγυητικής ύψους 3 εκατ. ευρώ από την εταιρία λιβανέζικων συμφερόντων CCC, την εκταμίευσή της ( ολόκληρου ή μέρους του ποσού) στη συνέχεια για τη δημιουργία της εφημερίδας Documento και τη μεταβίβαση των μετοχών της στον εκδότη-δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.

Παράλληλα υπάρχουν αναφορές και στις συναντήσεις που φέρεται να είχε ο κ. Καλογρίτσας με επιχειρηματίες όπως οι κ.κ. Μαρινάκης και Κοντομηνάς για τη χρηματοδότηση της συμμετοχής του στον διαγωνισμό, όταν διαπιστώθηκε πως η συνεργασία με την CCC δεν μπορούσε να προχωρήσει.

Το σκεπτικό της πρότασης για την προανακριτική

«Από τα ανωτέρων στοιχεία”, όπως αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ “υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι ο πρώην υπουργός κ. Παππάς με την ιδιότητα του ως αρμόδιος υπουργός κατ’ ελάχιστον προέβη στις ακόλουθες πράξεις. Κατ’ εντολή του και στα πλαίσιο των καθηκόντων του και προκειμένου να προβεί σε πράξεις:

  • Ζητήθηκε από τον κ. Καλογρίτσα να συμμετάσχει σε εταιρικό σχήμα που θα έπαιρνε με τις ενέργειες του αρμόδιου υπουργού άδεια καναλιού, που θα ανήκε ουσιαστικά στο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα αποκόμιζε όλο το όφελος από την δημιουργία του ηλεκτρονικού σταθμού και όχι στον ίδιο
  • Ζητήθηκε και δόθηκε από την CCC σε εταιρεία συμφερόντων του κ. Καλογρίτσα το ποσό των 3 εκατ. ευρώ για την έκδοση εγγυητικής εντολής ισόποσης αξίας για την συμμετοχή στο διαγωνισμό με τη δiασφάλιση ότι θα λάμβανε άδεια.
  • Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού διασφάλισε την επιστροφή του ποσού των 3εκατ. στην εταιρία συμφερόντων Καλογρίτσα ενώ η εγγυητική είχε καταπέσει
  • Μετά την επιστροφή του ποσού στον κ. Καλογρίτσα του ζητήθηκε αν δώσει το ποσό των 3 εκατ. που αποτελεί από του περιουσιακό όφελος ή μέρους αυτού για να εκδοθεί το φιλοκυβερνητικό έντυπο Documento
  • Ζητήθηκε από τον κ. Καλογρίτσα να μεταβιβάσει όλο το ενεργητικό της εταιρείας του Documento χωρίς αντίστοιχο τίμημα στον κ. Βαξεβάνη με τη δημιουργία νέας εταιρίας από τον τελευταίο ο οποίος καρπώθηκε με εντολή του κ. Παππά και το όφελος όλης της προηγούμενης επιχειρηματικής δραστηριότητα που είχε δημιουργηθεί με τη χρήση του ποσό των 3 εκατ. ευρώ ή μέρος αυτού που παρανόμως δόθηκε από την ΣΣΣ στον κ. Καλογρίτσα
  • Πέρα από τα 3 εκατ. ευρώ που ζητήθηκαν από την CCC και αποτελεί αυτοτελή παράνομη πράξη από τον κ. Μαρινάκη να δώσει στον κ. Καλογρίτσα το ποσό των 20,5 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες καναλιού που θα ελεγχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ
  • Ζητήθηκε και αποτελεί αυτοτελή παράνομη πράξη από τον κ. Κοντομηνά να δώσει το 51% του τηλεοπτικού μέσου του στον κ. Καλογρίτσα για να αποκτήσει αυτός κανάλι που θα ελεγχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειωτέων και στην περίπτωση του κ. Μαρινάκη και του κ. Κοντομηνά η όποια δημιουργία καναλιού θα ήταν και προς όφελος του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και αυτός ήταν ο λόγος που ο κ. Παππάς ζητούσε παρανόμως την παροχή αυτών των ποσών
  • Υπήρξε συντονισμός από τον κ. Παππά και ενδεχομένως άλλων προσώπων που θα προκύψουν κατά το στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας, της τότε κυβέρνησης όπως προκύπτει από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη μεταφορά του ποσού των 3εκατ. ευρώ στην εταιρία του κ. Καλογρίτσα με γνωστούς της κυβέρνησης στα ΗΑΕ και στην Κύπρο συναλλαγή μάλιστα που δεν έπρεπε να αφήσει στίγμα», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόταση.

Πηγή: economico.gr