Στην ιστορία των ΗΠΑ, ποτέ κανένας πρόεδρος της χώρας δεν έχει δικαστεί και καταδικαστεί. Ακόμα και ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση όταν έγινε γνωστός ο ρόλος του στο σκάνδαλο Watergate, δεν είχε εμπλοκή με τη δικαιοσύνη, καθώς ο Τζέραλντ Φορντ, ο οποίος τον αντικατέστησε στον προεδρικό θώκο, του έδωσε αμνηστία.

Υποθέσεις για τη δικαιοσύνη

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται σχεδόν απίθανο ο Ντόναλντ Τραμπ να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο καταδίκης του, αν χάσει την ασυλία που η προεδρία των ΗΠΑ του παρέχει σήμερα (μέχρι και ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ παραδέχθηκε ότι δεν θα μπορούσε να ασκήσει δίωξη στον Τραμπ αν αποδεικνυόταν εμπλοκή του στην υπόθεση με τον ρωσικό «δάκτυλο» στις προεδρικές εκλογές του 2016, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό).

Ωστόσο, η ωμή πραγματικότητα λέει ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με την αμερικανική δικαιοσύνη για διάφορα ζητήματα που βαρύνουν τον ίδιο και τη θητεία του στην προεδρία των ΗΠΑ, άσχετα αν κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να συμβεί. Κι αυτό διότι, όπως σημειώνει το Intercept, ο Τραμπ έχει «βαριά κληρονομιά» σε αρκετά ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να απασχολήσουν τις διωκτικές αρχές, αν υπήρχε η διάθεση.

Φορολογική απάτη

Για παράδειγμα, ο Τραμπ θα μπορούσε να ερευνηθεί για φορολογική απάτη, καθώς και μόνο η άρνησή του να δώσει στη δημοσιότητα τα εκκαθαριστικά του προκαλεί υποψίες. Πόσο μάλλον όταν οι New York Times έχουν αποκαλύψει ότι ο Τραμπ διοχέτευε αμοιβές συμβουλευτικής στα παιδιά του τα οποία ήταν υπάλληλοι της εταιρείας του ή ότι παρουσιάζει ως επενδυτικό έργο ένα κτίριο που χρησιμοποιεί ως κατοικία ή ακόμα και το δάνειο των 50 εκατ. δολαρίων που έδωσε στον εαυτό του. Ήδη, ο στενός συνεργάτης του, Μάικλ Κόεν είναι στη φυλακή για φοροαποφυγή.

Τραπεζική απάτη

Επίσης, ο Τραμπ θα μπορούσε να ερευνηθεί από τη δικαιοσύνη για τραπεζική απάτη, καθώς ερευνάται ήδη για ψευδή στοιχεία σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Σημειώνεται ότι η Deutsche Bank επιχειρεί να κόψει κάθε δεσμό που έχει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, παρά τα 340 εκατ. δολάρια που έχει δανείσει στον Trump Organization, τον όμιλο-ομπρέλα των επιχειρήσεών του, καθώς θεωρεί ότι η σχέση της κάνει κακό.

Παρακώλυση δικαιοσύνης

Ο Τραμπ επίσης θα μπορούσε να κατηγορηθεί για παρακώλυση της δικαιοσύνης, όσον αφορά στη συμπεριφορά του κατά την έρευνα του Ρόμπερτ Μιούλερ για την υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές του 2016. Πολλοί νομικοί, όταν μελέτησαν την έκθεση Μιούλερ επισήμαναν ότι ο νυν πρόεδρος θα μπορούσε να διωχθεί με την κατηγορία αυτή, έστω κι αν κάτι τέτοιο φαντάζει σχεδόν αδύνατον.

Αυτο-αμνήστευση

Φυσικά όλα αυτά αποτελούν σενάρια που μάλλον δεν θα γίνουν ποτέ πραγματικότητα, καθώς είτε οι Δημοκρατικοί δεν θα έχουν διάθεση να ξεκινήσουν διαδικασίες που θα διχάσουν ακόμα περισσότερο τη χώρα, είτε ο ίδιος ο Τραμπ θα αμνηστεύσει τον εαυτό του, είτε το υπουργείο Δικαιοσύνης θα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να διασφαλιστεί το ακαταδίωκτό του.

Πηγή: economico.gr