ΟΤζο Μπάιντεν κερδίζει τις εκλογές

Παρά το γεγονός ότι από κάποια απόσταση έμοιαζε με θρίλερ, η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, ήταν πολύ πιο μεγάλη αλλά και πολύ πιο ευρεία από όσο αρχικά φαινόταν.

Σύμφωνα με ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος από το CNN, o νέος πρόεδρος των ΗΠΑ όχι μόνο πέτυχε μια αδιαμφισβήτητα μεγάλη και καθαρή νίκη, αλλά ανέτρεψε και πολλά από τα δεδομένα που είχαν δημιουργήσει οι εκλογές του 2016.

Το «μπλε τείχος» και τα «κόκκινα κάστρα»

Για παράδειγμα, ο Μπάιντεν, κερδίζοντας το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και την Πενσιλβάνια, τρεις Πολιτείες που είχαν «σφραγίσει» τη νίκη του Τραμπ το 2016 καθώς θεωρούνταν δημοκρατικά «κάστρα», ξαναέχτισε το «μπλε τειχος», ήτοι διασφάλισε ότι από τη Μινεσότα μέχρι τη Βιρτζίνια κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί έναντι των Ρεπουμπλικανών.

Ακόμα περισσότερο, ο Μπάιντεν κατάφερε να αλώσει δύο «κόκκινα κάστρα», την Αριζόνα και -κατά τα φαινόμενα- την Τζόρτζια, γεγονός που κάνει τη νίκη του ακόμα πιο εμφατική και διασφαλίζει ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, εκτός από τους περισσότερους εκλέκτορες, έχει μαζί του και την πλειοψηφία των ψηφοφόρων, κάτι που δεν συνέβη το 2016.

Οι «γλυκές» ήττες

Από την άλλη, ο Μπάιντεν και το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να μην κατόρθωσαν να κερδίσουν δύο παραδοσιακά Ρεπουμπλικανικές Πολιτείες, τη Φλόριντα και το Τέξας (οι δημοσκοπήσεις έδιναν μπροστά τον Μπάιντεν), ωστόσο για πρώτη φορά στην ιστορία των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, φαίνονται να βρίσκονται μπροστά σε μεγάλο «γύρισμα».

Ωστόσο, τα εκλογικά χαρακτηριστικά είναι μάλλον περίεργα και υπογραμμίζουν το πόσο διχασμένη είναι η Αμερική: στο Τέξας ο Μπάιντεν «πήρε» τα μεγάλα αστικά κέντρα (Ντάλας, Όστιν, Χιούστον), αλλά έχασε την περιφέρεια, φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλες Πολιτείες, όπως η Φλόριντα και η Τζόρτζια την οποία εκτός απροόπτου κερδίζει.

«Κινούμενη άμμος»

Αν τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν κάτι, αυτό είναι ότι το εκλογικό σώμα μοιάζει με κινούμενη άμμο, καθώς μέσα σε τέσσερα χρόνια άλλαξε έντονα χαρακτηριστικά και συνεχίζει να αλλάζει. Για παράδειγμα, το CNN υπογραμμίζει ότι η «ζώνη της σκουριάς» (που αρχίζει από το Ουσκόνσιν και φθάνει ως το Νιου Τζέρσι) πλέον αλλάζει δραματικά τάσεις.

Παρά το γεγονός ότι επέστρεψε στους Δημοκρατικούς, κάθε άλλο παρά δεδομένη μπορεί να θεωρείται για το κόμμα, καθώς ο Μπάιντεν αξιοποίησε το γεγονός ότι κατάγεται από την Πενσιλβάνια για να διεισδύσει στους λευκούς ψηφοφόρους που το 2016 είχαν στηρίξει τον Τραμπ. Σε επόμενες εκλογές ίσως αυτό να μην είναι εφικτό.

Δυσκολίες στη Γερουσία

Όσον αφορά στα δύο νομοθετικά σώματα, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα για τους Δημοκρατικούς. Παρά τις αρχικές προβλέψεις για κυριαρχία και στα δύο σώματα, η Γερουσία ακόμα «παίζεται» και στη Βουλή οι Δημοκρατικοί μοιάζουν να χάνουν δυνάμεις σε σχέση με το 2018, όταν και είχαν κυριαρχήσει.

Τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τον Μπάιντεν, στην περίπτωση που η Γερουσία είναι «κόκκινη» καθώς δύο από τους πλέον ισχυρούς υποστηρικτές του Τραμπ, ο Μιτς Μακ Κόνελ από το Κεντάκι και ο Λίντσι Γκρέιαμ από τη Νότια Καρολίνα επανεξελέγησαν με άνεση και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βάλουν εμπόδια στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πηγή: economico.gr