Προβάδισμα Μπάιντεν, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο: η εικόνα αυτή προβάλλει μέσα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις σε επίπεδο επικράτειας, αλλά και σε κρίσιμες Πολιτείες, που εν πολλοίς θα καθορίσουν και το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Οι κρίσιμες Πολιτείες

Σύμφωνα με ένα «παρατηρητήριο δημοσκοπήσων» που δημιούργησε ο Guardian και στο οποίο παρουσιάζονται συνοπτικά τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν διατηρεί -βραχεία, είναι αλήθεια- κεφαλή σε έξι από οκτώ κρίσιμες Πολιτείες και έχει σαφές προβάδισμα στην επικράτεια, έναντι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν προηγείται στη Φλόριντα (48,8% έναντι 47,1%), στην Πενσιλβάνια (50,1% έναντι 44,7%), στο Μίσιγκαν (50,2% έναντι 42,8%), στη Βόρεια Καρολίνα (49,3% έναντι 46,6%), στην Αριζόνα (48,9% έναντι 45,2%) και στο Ουισκόνσιν (50,7% έναντι 43,9%), ενώ ο Τραμπ είναι μπροστά στο Οχάιο (48,4% έναντι 46,6%) και στη Αϊόβα (47,3% έναντι 47,2%).

Η επικράτεια και τα caveat

Σε επίπεδο επικράτειας, ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ με σχεδόν δέκα εκατοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 51,9% έναντι 42,1% του Ρεπουμπλικανού προέδρου. Ωστόσο, ο Guardian κάνει δύο πολύ βασικές επισημάνσεις: πρώτον, ότι και το 2016 η Χίλαρι Κλίντον είχε δημοσκοπική κεφαλή έναντι του Τραμπ, και τελικά έχασε, λόγω του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ, όπου μετράει, όχι μόνο η λαϊκή ψήφος, αλλά κυρίως οι εκλέκτορες που δίνει η κάθε Πολιτεία στον υποψήφιο.

Και δεύτερον, ότι οι δημοσκοπήσεις σε Πολιτείες-κλειδιά μπορούν να αποδειχθούν «κινούμενη άμμος», καθώς το 2016 σε πολλές περιπτώσεις, υποτιμούσαν το μέγεθος των υποστηρικτών του Τραμπ, κάτι που οι εταιρείες δημοσκοπήσεων διαβεβαιώνουν ότι δεν συμβαίνει φέτος.

Όπως και νά’χει, πάντως, η μάχη αναμένεται να κριθεί κυριολεκτικά στο νήμα.

Πηγή: economico.gr