Με κομμένη την ανάσα, αλλά και με ανάμεικτες προσδοκίες η Ευρώπη περιμένει το αποτέλεσμα των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, μετά από μία «δύσκολη» τετραετία με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τιμόνι της υπερδύναμης.

Νέα αρχή θέλει το Βερολίνο

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι ανήμερα της έναρξης της ψηφοφορίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας απηύθυνε έκκληση για «New Deal» με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «έχουμε ανάγκη από έναν λειτουργικό διατλαντικό δεσμό, θέλουμε ένα “New Deal” στην σύμπραξη αυτή και είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε στην σχέση μας».

Υπενθμίζεται ότι η σχέση του Τραμπ με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανοιχτά ανταγωνιστική, αρχής γενομένης από την επίσκεψη στο Λευκό Οίκο και φθάνοντας μέχρι τις Συνόδους του ΝΑΤΟ και για την κλιματική αλλαγή ή για τον τρόπο που Βερολίνο και Ουάσινγκτον αντιμετώπισαν την πανδημία του κοροναϊού.

Τραμπ ξανά προσδοκά η Σερβία

Την ίδια ώρα, πάντως, η Σερβία θέλει νέα τετραετία Τραμπ και δεν το κρύβει. Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μάλιστα, είπε ανοιχτά ότι «η νίκη του Τραμπ αναμφισβήτητα θα έκανε τα πράγματα ευκολότερα για εμάς. Κάποιοι διερωτώνται, και τι θα κάνετε αν κερδίσει ο Μπάιντεν; Δεν θα κάνουμε τίποτα, αλλά δεν είμαστε ούτε χαζοί, ούτε τυφλοί για να μην καταλαβαίνουμε και να μην βλέπουμε τι θα ήταν καλύτερο για μας».

Ο Βούτσιτς προσέθεσε ότι «για το Βελιγράδι οι αμερικανικές εκλογές είναι πολύ σημαντικές. Φαβορί θεωρείται ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο προσωπικά έχω καλές σχέσεις, αλλά η πολιτική του δεν έκλινε προς το μέρος της Σερβίας. Το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον και αυτό το γνωρίζουμε», καθώς ο Τραμπ έχει δείξει να συμπλέει με τη Σερβία για το ζήτημα του Κοσόβου.

Πηγή: economico.gr