Καθώς ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται κυριολεκτικά μια ανάσα από την είσοδο του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζει την αντεπίθεσή του, απειλώντας να στείλει το εκλογικό αποτέλεσμα στα δικαστήρια ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Το «δεδικασμένο» του 2000

Για όσους δεν θυμούνται, στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει «βγάλει πρόεδρο» τον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο, όταν το 2000 διέταξε να σταματήσει η επανακαταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα, «χαρίζοντας» την Πολιτεία και τους εκλέκτορές της στους Ρεπουμπλικανούς. Φυσικά, το 2020 δεν είναι 2000, ωστόσο, ο Τραμπ ίσως να έχει ένα μείζον πλεονέκτημα όσον αφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο: όχι μόνο διόρισε ο ίδιος τρεις Δικαστές (Νιλ Γκόρσατς, Μπρετ Κάβανο, Έιμι Κόνι Μπάρετ), αλλά πλέον το σώμα «γέρνει» με δραματικό τρόπο προς τους συντηρητικούς (η ισορροπία είναι έξι προς τρία).

Η εμπλοκή των δικαστών

Επίσης, τέσσερις Ανώτατοι Δικαστές είχαν εμπλακεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τις εκλογές του 2000 και την προεδρία Μπους: ο Κάβανο ήταν στη νομική ομάδα του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, η οποία κατάφερε το 2000 να σταματήσει την επανακαταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα, ο Γκόρσατς συμμετείχε στη νομική ομάδα του υπουργείου Δικαιοσύνης που ανέπτυξε όλο το νομικό πλαίσιο για τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» της κυβέρνησης Μπους, η Μπάρετ ήταν στη νομική ομάδα που υποστήριξε τον Μπους στη διαβόητη υπόθεση «Μπους εναντίον Γκορ» και ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Τζον Ρόμπερτς, επίσης της «συντηρητικής» πτέρυγας, είχε εμπλακεί στη «μάχη της Φλόριντα», ως σύμβουλος του Τζεμπ Μπους, τότε κυβερνήτη της Πολιτείας και αδελφού του Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Τα σενάρια

Με αυτά τα δεδομένα, ο Guardian φτιάχνει διάφορα σενάρια σχετικά με τις εξελίξεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι προσφυγές Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο, όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα:

Το βασικό σενάριο είναι οι δικηγόροι να αμφισβητήσουν τον τρόπο διεξαγωγής εκλογών σε τοπικό επίπεδο και να επιδιώξουν να απορριφθούν οι ψήφοι. Στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, οι συντηρητικές ομάδες έχουν ήδη προσπαθήσει να διασφαλίσουν ότι δεν θα καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια με καθυστερημένη άφιξη (εντός του χρονικού πλαισίου που ορίζει κάθε πολιτεία). Ωστόσο, για να υποστηριχτεί το αφήγημα των Ρεπουμπλικάνων αναφορικά με την Πενσυλβάνια, προϋποθέτει μεγάλη ποσότητα αποδεικτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων γραπτών μαρτυριών ενόρκων που περιγράφουν λεπτομερώς τις παραβάσεις.

«Ναι» για Πενσυλβάνια, «όχι» για Ουισκόνσιν

Η Πενσυλβάνια βρίσκεται ήδη στο ραντάρ του Ανώτατου Δικαστηρίου από αυτή την άποψη. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη κάνει ένσταση κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πενσυλβάνια που διατάσσει τους κρατικούς εκλογικούς αξιωματούχους να δεχτούν ψηφοδέλτια που φτάνουν έως και τρεις ημέρες μετά τις εκλογές, στηριζόμενοι σε μια ερμηνεία νόμου της πολιτείας. Το δικαστήριο ανέβαλε την ακρόαση αυτής της υπόθεσης πριν από τις εκλογές.

Για την πολιτεία του Ουισκόνσιν, ωστόσο, αποφάνθηκε ότι δεν μπορούσε να μετρήσει ψήφους που έφταναν με καθυστέρηση. Μάλιστα, ο «αρχιδικαστής» Τζον Ρόμπερτς κατέστησε σαφές, ότι πρόκειται για «διαφορετικά νομικά σώματα και διαφορετικά νομικά προηγούμενα» εννοώντας ότι το δικαστήριο δεν θεωρούσε ίδια την κατάσταση στην Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν.

Η χειρότερη εξέλιξη

Επίσης, το Μίσιγκαν, αν το αποτέλεσμα είναι οριακό, δεν έχει επίσημα διαμορφωμένο σύστημα για μια τέτοια πρόκληση και οποιαδήποτε επανακαταμέτρηση ενεργοποιείται αυτόματα με περιθώριο μικρότερο από 2.000 ψήφους. Η Βόρεια Καρολίνα έχει επίσης εκκρεμή υπόθεση σχετικά με την παράταση καταμέτρησης των ψήφων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα θα καταστούν αδιαμφισβήτητα εάν ο Μπάιντεν εξασφαλίσει μεγάλο προβάδισμα.

Το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να είναι μια επανάληψη της Φλόριντα, καθώς το οριακό αποτέλεσμα το 2000 οδήγησε 35 χαοτικές ημέρες νομικών προκλήσεων, οι οποίες έδωσαν τις εκλογές στον Τζορτζ Μπους, ο οποίος «έπιασε» τους 271 εκλέκτορες, κερδίζοντας τη Φλόριντα με λιγότερες από 600 ψήφους, αφού σταμάτησε η καταμέτρηση από το Ανώτατο Δικαστήριο, καθιστώντας τον Μπους τον πρώτο Ρεπουμπλικανό πρόεδρο από το 1888 που κέρδισε παρά την απώλεια της λαϊκής ψήφου.

Πηγή: economico.gr